Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Διάθεση
προώθηση στο τέλος

Ιστορικό Εκδόσεων

 

   Ο «Στοχαστής» δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, από τον Λουκά Αξελό και την Δάφνη Παπασηλιοπούλου και πλαισιώθηκε από μιαν ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωναν κοινές ιδέες και στόχοι.
    Για τους ιδρυτές των εκδόσεων, σαφές από την πρώτη στιγμή υπήρξε το γεγονός ότι η επιλογή τους αυτή ήταν κυρίως «προϊόν» πολιτικής και πολιτισμικής αντίδρασης στην τότε πολιτική κατάσταση αλλά και τα πολιτισμικά κρατούντα, παρά μια εκδοτική επιλογή εμπορικού χαρακτήρα.
    Αυτό αποτυπωνόταν και στα φυλλάδια και εξώφυλλα των πρώτων βιβλίων, όπου δέσποζαν οι ρήσεις του Ρήγ Βελεστινλή: Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη και του Αντόνιο Γκράμσι: Οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους, επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά.
    Ο πρώτος χρόνος αναλώθηκε στην ανίχνευση των προς έκδοσιν έργων και στην προετοιμασία των δύο πρώτων βιβλίων· των Κειμένων του Ρήγα Βελεστινλή και της Δοκιμασίας. Οι μάγισσες του Σάλεμ του Άρθουρ Μίλλερ. Το δεύτερο, αν και στοιχειοθετημένο, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Έτσι, τυπικά, οι εκδόσεις εμφανίζονται το 1969, με πρώτο τους βιβλίο τα Κείμενα του Ρήγα.
    Η αφετηριακή αυτή αντίληψη που καθόρισε τον «λόγο ύπαρξης» του «Στοχαστή», τον σφράγισε και τον σφραγίζει ακόμα και σήμερα, γι’ αυτό και οι επιλογές του για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξαν διακριτά πολιτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φιλολογική αρτιότητα και η αισθητική επάρκεια των εκδιδόμενων τίτλων δεν υπήρξαν αφετηριακό του μέλημα.
    Ο «Στοχαστής» από τα πρώτα του βήματα στηρίχθηκε στην άποψη ότι όποιος αποδοκιμάζει συλλήβδην το παρελθόν καθίσταται ανίκανος στο να αντιμετωπίσει τα καθήκοντα του παρόντος. Γι’ αυτό και μέλημά του στάθηκε η προσπάθεια κριτικού δοσίματος αυτού που εθεωρείτο αναγκαίο από το «παλιό» και ικανό από το «καινούργιο». Στην βάση αυτής της λογικής, αρχικά ανέπτυξε δραστηριότητα στον χώρο του δοκιμίου, της ιστορίας και της λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης.
    Σημαντικές στιγμές αυτής της εκδοτικής του δραστηριότητας υπήρξαν στον τομέα των Νεοελληνικών Κειμένων η έκδοση των Ελληνικών Συνταγμάτων 1822-1952 με εισαγωγή την Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδος του Αλεξάνδρου Σβώλου, αλλά και οι δύο τόμοι Προβλήματα του Έθνους και της Δημοκρατίας, με κείμενα του αείμνηστου συνταγματολόγου, που σηματοδοτούσαν την αντίδραση στην κατάλυση της δημοκρατίας με την επικράτηση του αντικοινοβουλευτισμού. Υπό το ίδιο ακριβώς σκεπτικό εκδόθηκε η τετράτομη συλλογή έργων, οι Εκλεκτές Σελίδες, του μεγάλου διανοητή και δασκάλου Δημήτρη Γληνού, και πραγματοποιήθηκε η επανέκδοση έργων όπως Η Αυγή του Ελληνικού Καπιταλισμού και Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό κατά τον XVIII Αιώνα, ενός ξεχασμένου, αλλά και κατ’ εξοχήν σημαντικού πολιτικού και διανοούμενου, του Σεραφείμ Μάξιμου.
    Εξ ίσου αξιόλογες υπήρξαν οι παρεμβάσεις στον χώρο της ξένης ριζοσπαστικής πολιτικής σκέψης, με την για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκδοση έργων του Αντόνιο Γκράμσι, πολιτικών κειμένων του Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και μιας σειράς παλαιότερων και νέων διανοητών που στεγάστηκαν κάτω από την σειρά της Σύγχρονης Σκέψης.


    Μικρότερη υπήρξε η δραστηριότητα στον χώρο της ξένης λογοτεχνίας, όπου το ενδιαφέρον, εκτός από την έκδοση αρκετών έργων με έντονο ιδεολογικό στίγμα, στράφηκε κυρίως στις «μεγάλες σταθερές», με την παρουσίαση συγγραφέων όπως οι Γκόγκολ, Ντιντερό, Μέλβιλλ, Ουάϊλντ, Σέλλεϋ, Στόουκερ, Φρανς ή Χάρντυ.
    Παράλληλα, έχοντας ως δεύτερο βασικό του άξονα, την συμβολή στα παρόντα, εστίασε το ενδιαφέρον του στην έκδοση έργων νέων Ελλήνων συγγραφέων. Οι Σταύρος Λυγερός, Γιώργος Βότσης, Δημήτρης Δεληολάνης, Θάνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μοδινός, Δημήτρης Κωστόπουλος, Μιχάλης Χαραλαμπίδης και πολλοί άλλοι, πρωτοπαρουσιάστηκαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από την σειρά των Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων.
    Στην συνέχεια τα ενδιαφέροντά του διευρύνθηκαν ιδιαίτερα στον χώρο της ταξιδιωτικής φιλολογίας, όπου και δημιούργησε μια πολύ αξιόλογη και πλούσια σειρά Ταξιδιών - Ανακαλύψεων, στηριγμένη στα αυθεντικά πρωτότυπα κείμενα και ενισχυμένη με πληθωρικό υλικό στήριξης και κατατοπιστική βιβλιογραφία. Έχοντας διανύσει μια διαδρομή είκοσι πέντε ετών και με δεκάδες τίτλους στο ενεργητικό της, η σειρά αυτή είναι, ίσως, η μόνη συστηματική σειρά του είδους που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη.
    Μια νέα και σχετικά πρόσφατη προσπάθεια, είναι αυτή του σχηματισμού μιας Βασικής Βιβλιοθήκης που συγκροτείται τόσο με έργα, σημαντικά στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, όσο και με σύγχρονα κείμενα που διερευνούν σημαντικά ζητήματα και που ανταποκρίνονται σε αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές. Η έναρξή της είναι γεγονός και η συνέχισή της αποτελεί, πλέον, σταθερή στρατηγική επιλογή των εκδόσεων. Ο αναγνώστης, μετά την έκδοση των τριών τόμων των Βασικών Γραμμών της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας (Grundrisse) του Καρλ Μαρξ, της Δημοκρατίας στην Αμερική του Αλέξη ντε Τοκβίλ, των Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας το 1453 του Σερ Έντουιν Πήαρς, του Ρήγα Βελεστινλή του Λουκά Αξελού και της Ιστορίας του Πολιτισμού στην Ευρώπη του Φρανσουά Γκιζό, είναι - ίσως - σε θέση να έχει ένα απτό δείγμα της οπτικής μας.
    Παράλειψη θα ήταν να μην τονιστεί η για πρώτη φορά  στα ελληνικά δεδομένα δημιουργία ευρείας και συστηματικής οικολογικής σειράς, που ξεκίνησε το 1986 με έργα των Μιχάλη Μοδινού, Λεωνίδα Λουλούδη, Γιάννη Σχίζα και άλλων και συνεχίζεται ως τις μέρες μας έχοντας στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό βιβλίων που καλύπτονται από τους  διακριτικούς τίτλους Οικολογία - Οικογεωγραφία και Αγροτική Οικονομία.
    Τελευταία, αλλά όχι και μικρότερη πρωτοβουλία αποτελεί η έκδοση του περιοδικού Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής, για την οποία υπάρχει αναλυτική αναφορά σε ξεχωριστή στήλη.

επιστροφή στην αρχή


Οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προτείνουνΛουκάς Αξελός
Εκδοτική ΔραστηριότηταΣεραφείμ Μάξιμος
Η Αυγή του Ελληνικού ΚαπιταλισμούΠεριοδικό Τετράδια
Τεύχος 68-69

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω