Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Διάθεση

Νέα - Εκδηλώσεις

 

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται νέα που αφορούν σε εκδηλώσεις του Στοχαστή και του Περιοδικού Τετράδια, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες και άλλα, όπως και γενικότερες εκδηλώσεις στο χώρο του βιβλίου.
Ενημέρωση: Από τον Σεπτέμβριο του 2012 πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Στοχαστή θα μπορείτε να βρίσκετε στην σελίδα του Στοχαστή στο Facebook.

2012

 • Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Πολιτιστική Εκδήλωση που θα ραγματοποιήσει για να αναδείξει τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα  του φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα.
 •  Οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προσκαλούν την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στις 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας και Ασκληπιού (Αίθουσα Αντώνη Τρίτση) στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Π. Λυμπεράτου Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ Η ραγδαία ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς και οι μετεμφυλιακές πολιτικές αναγκαιότητες. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι: Μανώλης Γλέζος, συγγραφέας, Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Προκόπης Παπαστράτης, καθηγητής ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Λουκάς Αξελός, συγγραφέας - διευθυντής των εκδόσεων «Στοχαστής» και του περιοδικού «Τετράδια». Για το έργο του θα μιλήσει ο συγγραφέας Μιχάλης Π. Λυμπεράτος.

 • Το ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ σας προσκαλεί την Τρίτη 28/2/2012 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό κέντρο «Αρχέλαος», «Χατζίνειο», Ματζαγριωτάκη 118, Δήμος Καλλιθέας, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976026625, στην εκδήλωση με θέμα: Το βιβλίο και η πάλη των ιδεών στα χρόνια πριν και μετά το χουντικό πραξικόπημα του 1967. Εισηγητής: Λουκάς Αξελός, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας
 • Οι Εκδόσεις Στοχαστής και το βιβλιοπωλείο Μπρατσιούλας σας προσκαλούν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 7:00μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Μπρατσιούλας, στην οδό Πανόρμου 83, Αθήνα, στην εκδήλωση που οργανωνουν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη Κάποτε στην Άρτα.
  Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Φίλιππος Φιλίππου και Κώστας Καλφόπουλος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο Λουκάς Αξελός. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου Ελλάδας.

2011

 • Παρουσίαση Βιβλίου: Δαμιανός Βασιλειάδης: Ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Γκράμσι και η πολιτισμική ηγεμονία της αριστεράς. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 6:30μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λουκάς Αξελός, Λαοκράτης Βάσης. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο Ιωάννης Μάζης.

 • Ο Δήμαρχος Περιστερίου σας προσκαλεί στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 7 το απόγευμα στην διάλεξη του συγγραφέα και διευθυντή των εκδόσεων «Στοχαστής» και του περιοδικού «Τετράδια» Λουκά Αξελού με θέμα: Η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις ως θεμέλιος λίθος της καθόλου προβληματικής του Ρήγα Βελεστινλή

 • Παρουσίαση Βιβλίου: Αντόνιο Γκράμσι, Οι θέσεις της Λυών
  Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και οι Εκδόσεις Στοχαστής σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Οι θέσεις της Λυών, του Αντόνιο Γκράμσι, τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.
  Την παρουσίαση θα κάνουν: Λουκάς Αξελός, εκδότης έργων του Γκράμσι και Θανάσης Καμπαγιάννης, επιμελητής της έκδοσης. Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ: Μετάβαση στην ιστοσελίδα του βιβλίου

 • 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011.

 • Ανοιχτό Φιλοσοφικό Σχολείο
  Τρίτη 7 Ιουνίου 2011. Πολιτιστικό Κέντρο «Αρχέλαος», Γρυπάρη 195 και Σκρα, Καλλιθέα, Τηλ. 6976026625 ΩΡΕΣ: 7:00μ.μ.–10:00μ.μ., ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη
  Θέμα: Αντόνιο Γκράμσι : Η πρόσληψη των ιδεών του Αντόνιο Γκράμσι στην Ελλάδα. Οι εκδόσεις των έργων του στα Ελληνικά.
  Εισηγητής: Λουκάς Αξελός

 • Οι Εκδόσεις Στοχαστής και οι Εκδόσεις Ηριδανός, σας προσκαλούν την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011 στις 8:00 μ.μ. στο καφέ Dasein, Σολωμού 12, πλ. Εξαρχείων στην παρουσίαση δύο βιβλίων του Γιώργου Ρούβαλη, Αναζητώντας την Σαλώμη (διηγήματα, εκδ. Στοχαστής) και Ξεχασμένα Πορτραίτα (ποίηση, εκδ. Ηριδανός) Την παρουσίαση των βιβλίων θα κάνουν οι:
  Λουκάς Αξελός, συγγραφέας, διευθυντής των Εκδόσεων Στοχαστής
  Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας
  Ντίνος Σιώτης, ποιητής, εκδότης
  Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο ηθοποιός Άλκης Κόλλιας, η Λυσιστράτη Αϊνατζή και ο συγγραφέας.

 • Το βιβλιοπωλείο Το Παραμύθι, το περιοδικό Τετράδια, ο σύλλογος Φίλοι του Πυριτιδοποιείου και η Πρωτοβουλία για την Εθνική Αυτοδιάθεση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη σας προσκαλούν την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στις 8:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», οδός Δημαρχείου 17 και Κουντουριώτου γωνία, στο Αιγάλεω, στην εκδήλωση που οργανώνουν: Ιάκωβος Κουμής 1956-1980. Τριάντα Χρόνια δεν είναι αρκετά για να ξεχάσεις. Ο σύντομος βίος και η πολιτεία ενός συνειδητού νέου αγωνιστή που δολοφονήθηκε από τα ΜΑΤ στην επέτειο του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1980. Για τον Ιάκωβο Κουμή θα μιλήσουν οι: Λουκάς Αξελός, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής»
  Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Πολίτες»
  Παύλος Χατζηπαύλου, σύντροφος του Ιάκωβου Κουμή, συνεργάτης του περιοδικού «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής»
  Συντονίζει ο Πέτρος Παπανικολάου, γιατρός

 • Οι Εκδόσεις Στοχαστής και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (ΑΕΕΕ) σας προσκαλούν την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, στις 7:30 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου – Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5), στην εκδήλωση που οργανώνουν με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Κεμάλ Γιαλτσίν Για σένα η καρδιά μου χτυπά. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι:
  Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν, συγγραφέας-μεταφραστής
  Λουκάς Αξελός, συγγραφέας, διευθυντής των Εκδόσεων Στοχαστής
  Αραξή Απελιάν-Κολανιάν, διερμηνέας, εκπρόσωπος της ΑΕΕΕ
  Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
  Για το έργο του θα μιλήσει ο συγγραφέας Κεμάλ Γιαλτσίν

 • Οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προσκαλούν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 στις 8:00 μ.μ., στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου – Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5), στην εκδήλωση που οργανώνουν με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της Helen Sullivan, The communal mind and the master artifice (Το κοινοτικό πνεύμα και τα τεχνάσματα της εξουσίας).
  Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι:
  Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υπουργός
  Ι.Κ. Χασιώτης, ομ. καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  Νικολέτα Γιαντζή, επ. καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  Λουκάς Αξελός, συγγραφέας, διευθυντής των Εκδόσεων Στοχαστής
  Άμυ Μιμς, συγγραφέας, ποιήτρια
  Προλογίζει και συντονίζει ο Χρίστος Αλεξίου, τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham
  Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από την προβολή ενός αφιερώματος στην μνήμη της Helen Sullivan του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή.

 • ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2001
  Ιάκωβος Κουμής 1956-1980. Τριάντα χρόνια δεν είναι αρκετά για να ξεχάσεις
  Ο σύντομος βίος και η πολιτεία ενός συνειδητού νέου αγωνιστή που δολοφονήθηκε από τα ΜΑΤ στην επέτειο του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1980. Με αφορμή το Αφιέρωμα στην μνήμη του Ιάκωβου Κουμή, που κυκλοφορεί από το περιοδικό Τετράδια, τεύχ. 59.
  Εισηγητής: Λουκάς Αξελός, Συγγραφέας, Διευθυντής του περιοδικού Τετράδια
  Παρέμβαση: Παύλος Χατζηπαύλου, Σύντροφος του Ιάκωβου Κουμή, Συνεργάτης του περιοδικού Τετράδια
  Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Αρχέλαος», Γρυπάρη 105 και Σκρα, Δήμος Καλλιθέας
  Ώρα Προσέλευσης: 6.45-7.00 μ.μ.μ, Έναρξη: 7.00 μ.μ., Λήξη: 9.30 μ.μ.
  Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6976026625
  Δίκτυο Υποστηρικτών και φίλων του «Ανοικτού Φιλοσοφικού Σχολείου»

2010

 • Το βιβλιοπωλείο πορθμός, το περιοδικό manifesto και οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προσκαλούν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010, στις 19:00, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, στην αίθουσα της ΔΗΚΕΧ, Αβάντων 50.

 • Το βιβλιοπωλείο Μπιτσάκου και οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προσκαλούν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, στις 11:00 π.μ., στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου Εθνική Αντίσταση 1940-1945. Ομιλητές: Λουκάς Αξελός, Χρίστος Βασιλόπουλος, Χριστόφορος Κάσδαγλης και ο συγγραφέας Μανώλης Γλέζος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου.

 • Το βιβλιοπωλείο Εκτός των Τειχών σας προσκαλεί την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00, στην εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του βιβλιοπωλείου-καφέ, Γραβιάς 10-12, με θέμα: Το πολιτικό βιβλίο στην Ελλάδα. Ομιλητές: Λουκάς Αξελός, Χρίστος Μάης.

 • 2o ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΕΤΣΙΒΑΛ ΛΕΑ (LEA)
  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
  «ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»
  Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 17:30, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναιων (Πειραιώς 100, Γκάζι), στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ 2010, θα μιλήσουν στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» οι Λουκάς Αξελός και Νίκος Πρατσίνης, με θέμα την παρουσίαση των χρονικών των ταξιδιών-ανακαλύψεων των Ισπανών και Πορτογάλων ποντοπόρων από τον 15ο αιώνα και εντεύθεν, όπως έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Στοχαστής».
  Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με την «Εταιρεία Ελλήνων Ισπανιστών».
 • 39o Φεστιβάλ Βιβλίου
  3 έως 19 Σεπτεμβρίου 2010 στο Ζάππειο.

 • 33η Γιορτή Βιβλίου

     Η 33η Γιορτή Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από 17 έως και 30 Μαΐου, συνδυάζοντας την ενημέρωση και τον περίπατο μέσα στον όμορφο χώρο του Ζαππείου.
     Φέτος, για πρώτη φορά, η Γιορτή Βιβλίου πραγματοποιείται με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
     Η Γιορτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.
     Παρά τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας, οι οργανωτές της 33ης Γιορτής Βιβλίου φιλοδοξούν ότι φέτος θα την επισκεφτούν περισσότεροι βιβλιόφιλοι, και μάλιστα νέοι στην ηλικία, καθώς σήμερα το ελληνικό βιβλίο δεν είναι μόνο φτηνό αλλά και αναγκαίο, προκειμένου να αποκτήσουμε αυτογνωσία, να κατανοήσουμε ως άτομα την κοινωνία πού βρισκόμαστε και πού πρέπει να οδηγηθούμε.
     Την προβολή της έκθεσης έχουν αναλάβει ως χορηγοί η ΕΡΤ, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων «Βουλή – Τηλεόραση», το περιοδικό «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Flash Radio 96 FM, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 FM, Kosmos 93.6 FM, Αθήνα 98.4, En Lefko 87.7 FM, Στο Κόκκινο 105.5 FM, Rock FM 96.9, το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, τα free press Athens Voice, City Press  και Free Sunday. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα προβάλλουν την έκθεση θα χαρίζουν βιβλία στους ακροατές τους σε όλη τη διάρκεια της Γιορτής.
     Τα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής θα γίνουν την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 8 το βράδυ.

  Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας της Γιορτής:
   
  Δευτέρα – Πέμπτη: 6:00 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
  Παρασκευή & Σάββατο: 6:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.
  Κυριακή: 11:00 π.μ. –10:30 μ.μ.

 • Την Κυριακή, 9 Μαΐου 2010, στις 11:30 π.μ. Η Πνευματική Εστία Παπάγου, οι Εκδόσεις Στοχαστής και το Βιβλιοπωλείο Χωρίς Όνομα, σας προσκαλούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ, Λαϊκός Μακεδονικός Πολιτισμός.

 • Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010: Οι Εκδόσεις Επίκεντρο και το Σπίτι της Κύπρου  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου Αναζητώντας την Ελευθερία. Ένας Κύπριος στρατιώτης του βρετανικού στρατού στην κατοχική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, 1941, 1942. Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, ώρα προσέλευσης 20:00.

 • Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, στις 19:30, το βιβλιοπωλείο "Χωρίς Όνομα" οργανώνει συζήτηση με θέμα Ο Ρήγας Βελεστινλής και η συμβολή του στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικης συνείδησης του νεώτερου Ελληνισμού, με ομιλητή τον Λουκά Αξελό, συγγραφέα και διευθυντή των εκδόσεων "Στοχαστής" και του περιοδικού "Τετράδια". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Φανερωμένης στον Χολαργό.

 • Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010: Εκδήλωση με ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Γ.Δ. Ζιούτου Το Διεθνές Εργατικό Κίνημα στον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ακαδημίας 20, ώρα 19:30.

2009

 • 11-27 Σεπτεμβρίου: 38η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο.
 • Παρακευή, 16 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου του Ζ.Α. Μπριγιά-Σαβαρέν Η Γαστρονομία ως καλή Τέχνη. Η Φυσιολογία της Γεύσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, ώρα 19:00


Οι Εκδόσεις Στοχαστής σας προτείνουνΛουκάς Αξελός
Εκδοτική ΔραστηριότηταΣεραφείμ Μάξιμος
Η Αυγή του Ελληνικού ΚαπιταλισμούΠεριοδικό Τετράδια
Τεύχος 68-69

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω