Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΟΥ
Κρίσεις και Παγκοσμιότητα

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2002
Σελ. 224, €15,00
ISBN 960-303-122-4

  Το βιβλίο επιχειρεί να καταγραφεί τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκινώντας με αφετηρία τους θεωρητικούς προβληματισμούς της ρύθμισης  ότι το εθνικό πρότυπο συσσώρευσης αποτελεί μια θεωρητική κατασκευή, η οποία καταρρέει υπό το βάρος της παγκοσμιότητας που χαρακτηρίζει τη συσσώρευση του κεφαλαίου, από τα πρώτα της βήματα. Η διάκριση ανάμεσα σε «εξωγενείς» και «ενδογενείς» αναπτυξιακούς παράγοντες, υποστηρίζει η συγγραφέας, δεν συνάδει με τη «φύση» της κεφαλαιακής συσσώ-ρευσης, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά εμπόδια για τη σύλληψη των οικονομικών γεγονότων στην ολότητα τους. Η σύλληψη της δυναμικής της συσσώρευσης του κεφαλαίου, προϋποθέτει, την άποψη της. μια προσέγγιση σε όρους παγκοσμιότητας, η οποία θα ξεκινά με την υπόθεση ότι οι αντιφάσεις που δημιουργεί η ίδια η διαδικασία της συσσώρευσης του κεφαλαίου δεν επιλύονται ούτε έρχονται να εκδηλωθούν εντός των ορίων ενός Έθνους, υπό την επίδραση των κοινωνικών αγώνων.
   Η διεθνοποίηση του εμπορίου, οι εξαγωγές κεφαλαίων κ.ά, διαπλέκουν τις διάφορες  οικονομίες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό κέρδους και η ζήτηση για τα προϊόντα μιας χώρας να εξαρτάται πρωτίστως από τις κοινωνικές σχέσεις και δομές στο εσωτερικό των άλλων οικονομιών. Υπ’ αυτό το πρίσμα υποστηρίζεται ότι μια μεγάλη οικονομική κρίση μπορεί να εκδηλωθεί, μόνο όταν οι αντιφάσεις που τείνει να δημιουργεί η ίδια η διαδικασία της συσσώρευσης αγκα-λιάζουν τη διεθνή κοινότητα και μόνο τότε, ως ένα παιχνίδι ντόμινο, καταλήγει να «μπλοκάρεται» η συσσώρευση του κεφαλαίου σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της γης.
   Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, οι εθνικές ιδιαιτερότητες και οι εγχώριες κοινωνικές σχέσεις δεν παύουν να έχουν καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση των ρυθμών ανάπτυξης ενός εθνικού κεφαλαίου. Οι διακανονισμοί που ισχύουν στο εσωτερικό μιας καπιταλιστικής οικονομίας έχουν μια εξίσου σημαντική σπουδαιότητα, υποστηρίζει το ανά χείρας δημοσίευμα, γιατί υπό την επίδρασή τους καθορίζεται το εθνικό πρότυπο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ των εθνικών θεσ­μών και του πρότυπου ανταγωνιστικό-τητας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές στους ρυθμούς μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται μεταξύ ίων διαφόρων χωρών.
   Με αφετηρία αυτές τις υποθέσεις, διερευνώντας την ελληνική περίπτωση, ως γενεσιουργός  της (μεγάλης) κρίσης που συντάραξε την ελληνική οικονομία το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, θεωρείται η κατάρρευση του παγκόσμιου μεταπολεμικού πρότυπου συσσώρευσης (αμερικανικής ηγεμονίας), εξαιτίας των προβλημάτων απόδοσης του κεφαλαίου - πτώση του ποσοστού κέρδους - σε διεθνή κλίμακα. Οι χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εν συνεχεία, τη διάρκεια της κρίσης, δεν αποδίδονται μόνο στην αστάθεια του διεθνούς οικονομικού συστήματος, αλλά και στις εγχώριες κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές, οι οποίες οδηγούν στον κρίση του ελληνικού προτύπου παραγωγικό-τητας και ανταγωνιστικότητας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω