Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Δικαιώματα και Κανόνες στην Πολιτική

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2008
Σελ. 216, €13,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 978-960-303-162-8

   Φιλοδοξία αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση  μιας σειράς κεντρικών ζητημάτων από τη θεωρητική παράδοση των δικαιωμάτων και της θεμελίωσης των κανόνων στην πολιτική. Αντικείμενό της είναι η πραγμάτευση ορισμένων πλευρών της θεωρίας των δικαιωμάτων που έχουν παραμεληθεί από τη σημερινή θεωρητική συζήτηση. Αυτή η πραγμάτευση επιχειρείται μέσα από τις πιο χαρακτηριστικές αντιπαραθέσεις στο πεδίο αυτής της θεωρίας, οι οποίες ανατρέχουν στις νεωτερικές απαρχές της.
   Ο συγγραφέας επιχειρεί να συζητήσει αυτά τα ζητήματα μέσα από την προσέγγιση θεωρητικών όπως ο Ρουσσώ, ο Χιουμ, ο Μπερκ και ο Μαρξ. Συζητεί, μεταξύ άλλων, και τη θεωρητική στάση της αντιρεπουμπλικανικής παράδοσης απέναντι στον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση ενώ παρακολουθεί τις απόπειρες υπονόμευσης του διαφωτιστικού προγράμματος.
   Επιχειρεί, τέλος, μέσα από τη μελέτη της μαρξικής προβληματικής, όπως διαμορφώνεται κατά τις μεταβάσεις της από το πρώιμο στο ώριμο έργο του Μαρξ, να αναδείξει τη σημασία της κριτικής στο μαρξικό έργο. Υποστηρίζει ότι στο εσωτερικό αυτής της κριτικής, από τη μια μεριά, διαφυλάσσεται ο ορθοκανο-νιστικός πυρήνας του διαφωτισμού και, από την άλλη μεριά, στρατεύεται προς την κατεύθυνση του ιδεώδους της χειραφέτησης της ανθρώπινης πράξης.
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Μανόλης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1952 στην Αλεξανδρούπολη. Διδάσκει Πολιτική Θεωρία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Κυριότερες δημοσιεύσεις του είναι οι μελέτες: Το πρόβλημα των ιστορικοθεωρητικών προϋποθέσεων του φιλελευθερισμού, Αξιολογικά, αρ. τεύχ. 2, Εξάντας, Αθήνα 1991. Φιλελευθερισμός, κλασικός και νέος. Ζητήματα συνέχειας και ασυνέχειας στο φιλελεύθερο επιχείρημα, ΄Ιδρυμα Σ. Καράγιωργα, Αθήνα 1993., Η Γένεση του Φιλελευθερισμού. Προβλήματα σύστασης του πολιτικού σε θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. Thomas Hobbes - John Locke, Ίδρυμα Σ. Καράγιωργα, Αθήνα 1994, The Dialectics of Rights: Transitions and Emancipatory Claims in Marxian Theory, Open Marxism, τομ.III, Pluto Press, Λονδίνο 1995, Κοινότητα, ελευθερία και ισότητα. Προβλήματα αναθεμελίωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης στις κοινοτιστικές θεωρίες, Αξιολογικά, τεύχ., 11-12, Εξάντας, Αθήνα 1998, Κοινωνική απορρύθμιση και δημοκρατία, Εξάντας, Αθήνα 1999.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω