Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

Γ.Δ. ΖΙΟΥΤΟΣ
Το Διεθνές Εργατικό Κίνημα

στον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα

Πρόλογος: Γιάννης Μηλιός
Εισαγωγή- Επιμέλεια: Λουκάς Αξελός, Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2009
Σελ. 144, €11,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 978-960-303-165-9

  Το βιβλίο αυτό του Γ.Δ. Ζιούτου, παρά τον συνοπτικό χαρακτήρα του, παρου-σιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία μια προβληματική για το εργατικό κίνημα, η οποία διαφοροποιείται αισθητά από τις κρατούσες τότε προσεγγίσεις, αλλά και γιατί μέσα από την συνοπτική παρουσία του Διεθνούς Εργατικού Κινήματος κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού και την περιγραφή των διαφορετικών ρευμάτων και αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του, ο συγγραφέας παίρνει θέση στα επίδικα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος κατά την κρίσιμη ιστορική συγκυρία συγγραφής αυτού του έργου τον Μάρτιο του 1946.
   Ζητήματα όπως η ενότητα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, η θέση του εργατι-κού κινήματος απέναντι στις φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, το κατεξοχήν σύνθετο πρόβλημα των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και κατ' επέκταση τα όρια των πολιτικών συμβιβασμών, η κατάληψη της κρατικής και πολιτικής εξουσίας, με δυο λόγια η συγκρότηση μιας αξιόπιστης και ρεαλιστικής επαναστατικής στρατηγικής για το εργατικό και το ευρύτερα αριστερό κίνημα, αποτελούν ζητήματα που όχι μόνο δεν βρήκαν την λύση τους στον 20ό αιώνα, αλλά που δραματικά επανατοποθετούνται στον 21ο, θέτοντας την καθόλου Αριστερά μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που θα την αναγκάσουν να δει κατάματα, το πρόβλημα της στρατηγικής διεξόδου από μια βάρβαρη και απάνθρωπη πραγματικότητα.
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Γιώργος Ζωιτόπουλος ή Ζιούτος γεννήθηκε το 1903 στην Μακρινίτσα του Πηλίου και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Από πολύ νέος δημοσιογραφεί σε διάφορες εφημερίδες του Βόλου και της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα αναμειγνύεται ενεργά στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα της χώρας. Εκδίδει την σοσιαλιστική εφημερίδα «Η Εργατική» (Βόλος 1921), την ημερήσια εφημερίδα «Τα Θεσσαλικά Χρονικά» (1926-1927), γίνεται δυο φόρες αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» (1922 και 1944) και διευθυντής ή αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες. Τον καιρό της Κατοχής υπήρξε ένας από τους βασικούς συνεργάτες του παράνομου αντιστασιακού Τύπου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Με την ίδρυση της ΠΕΕΑ στις αρχές του 1944, ανέβηκε στο βουνό, ανέλαβε την διεύθυνση της οργάνωσης, της λειτουργίας και του συντονισμού των κεντρικών υπηρεσιών της και ήταν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού. Μετά την Απελευθέρωση, διετέλεσε γενικός διευθυντής της κομματικής εκδοτικής επιχείρησης του ΚΚΕ «Τα Νέα Βιβλία», όπου και δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες του. Ο Τύπος στη Λαϊκή Δημοκρατία και Ο Άνθιμος Γαζής. Το 1947 έφυγε για το Παρίσι, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1967.
   Στα χρόνια της αυτοεξορίας του εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, δημοσιεύοντας διαφορές μελέτες, ενώ - ταυτόχρονα - ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία στέλνοντας ανταποκρίσεις και δημοσιεύοντας άρθρα σε διάφορες αθηναϊκές και παρισινές εφημερίδες.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω