Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Καρλ Μαρξ - Καρλ Πολάνυι

Η Γένεση του Κοινωνικού Κράτους

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2010
Σελ. 152, €12,00
ISBN 978-960-303-173-4

   Στα έργα των Karl Marx και Karl Polanyi συγκροτείται η έννοια του κοινωνικού κράτους με αναφορά στους ιστορικοκοινωνικούς όρους της γένεσης της εργατικής τάξης, του διαχωρισμού μεταξύ του πολιτικού και του οικονομικού στοιχείου και της κριτικής της κοινωνίας της αγοράς.
   Η παραπάνω έννοια του κοινωνικού κράτους - σε αντιδιαστολή με αυτή του κράτους πρόνοιας που υπάρχει στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες - συγκροτείται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και σχετικοποιεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, προτάσσοντας το δικαίωμα στην εργασία.
    Οι κοινωνικές λειτουργίες που αντιστοιχούν στην έννοια του κοινωνικού κράτους, όπως αυτή συγκροτείται στα έργα των Karl Marx και Karl Polanyi, είναι η ρύθμιση της εργάσιμης ημέρας, οι πολιτικές αναδιανομές, η εκπαίδευση και η προστασία της υγείας και της στέγασης.
   Σε μια περίοδο έντονης υποχώρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συστηματικής αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, η εργασία αυτή αποτελεί μια πρακτική συμβολή στην κατανόηση του μεγέθους των ανατροπών που έχουν συντελεστεί.

Για τον συγγραφέα

   Ο Απόστολος Πανταζής γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του ίδιου τμήματος το 2003. Διδάσκει κοινωνική θεωρία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για διδακτορικές σπουδές εσωτερικού και μεταδιδακτορική έρευνα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αξιολογικά και του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σ. Καράγιωργα. Άλλες δημοσιεύσεις: Η γένεση του μεθοδολογικού ατομισμού στις κοινωνικές επιστήμες (Carl Menger, Max Weber) 2005, «Η σχέση πολιτικής και οικονομίας στα πολιτικά γραπτά του Max Weber», Αξιολογικά, 17, 2007, «Η ελληνική έκδοση του Οικονομία και Κοινωνία και η σημασία του για την κοινωνική θεωρία», Τετράδια πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής, 52, 2006, «Από το Κεφάλαιο στον Μεγάλο Ανασχηματισμό», Δοκιμές, 2009.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω