Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Η Διαλεκτική της Χειραφέτησης

Η Σχέση Πολιτικής και Ηθικής

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2011
Σελ. 352, €20,00
ISBN 978-960-303-185-7

    Η αναζήτηση της σχέσης της πολιτικής με την ηθική έχει ως βασική προϋπόθεση την επανεξέταση της ίδιας της φύσης της πολιτικής και την δυνατότητά της να ρυθμίζεται από ηθικές αρχές και να στοχεύει σε ηθικά ιδεώδη. Την προϋπόθεση αυτή αναδεικνύει τόσο η γενικευμένη ιστορική εμπειρία όσο και οι ιστορικά αντίστοιχες θεωρητικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις.
   Το βιβλίο αυτό αποπειράται να στοιχειοθετήσει μια πρόταση για την αντιμετώπιση αυτής της προϋπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που συναντά η διαδικασία συγκρότησης-διαμόρφωσης ενός ριζοσπαστικού ιστορικού υποκειμένου με νέα χαρακτηριστικά.
   Έχοντας διαπιστώσει ότι η αποσύμπλεξη της πολιτικής από την ηθική τείνει σήμερα να γίνει κυρίαρχη πραγματικότητα, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για την διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης είναι αναγκαίος ο αναστοχασμός πάνω στα κριτήρια, τα μέσα και τους στόχους της μεγάλης χειραφετικής διαδικασίας που άρχισε με την εποχή του Διαφωτισμού, την μαρξική προβληματική, τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου και 20ού αιώνα και παραμένει ακόμη ανολοκλήρωτη. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η διαλεκτική διαδικασία της χειραφέτησης κατατείνει στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ηθική χωρίς την αξίωση ουσιαστικής καθολίκευσης των αρχών και των κανόνων της, χωρίς το αίτημα της οικουμενικότητας της. Ζήτημα οπωσδήποτε ανοιχτό, το οποίο αφορά στον πυρήνα κάθε ριζοσπαστικής πολιτικής και στον 21ο αιώνα.

Για τον συγγραφέα

   Ο Γιώργος Μανιάτης είναι καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αφορά στην πολιτική και ηθική φιλοσοφία, την αισθητική — ιδιαίτερα την αισθητική της μουσικής και τη μουσικολογία — και την ιστορία των ιδεών.
Είναι συνεργάτης του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως παραγωγός της εκπομπής «το Αναπάντητο Ερώτημα», καθώς και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, και των βιβλίων, Πολιτική και ηθική, Το προσωπείο και το πρόσωπο, Ρίχαρντ Βάγκνερ - «Το καθαρά ανθρώπινο». Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και έχει ασχοληθεί με την επιστημονική επιμέλεια κλασικών έργων στο χώρο της πολιτικής θεωρίας, της ιστορίας των ιδεών και της μουσικολογικής έρευνας.

 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω