Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Το Προσωπείο και το Πρόσωπο

Ο Ρουσώ και η αναζήτηση της αυθεντικής επικοινωνίας

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2011
Σελ. 232, €15,00
ISBN 978-960-303-184-0

    Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ υπήρξε η πρώτη σημαντική κριτική φωνή του νεότερου πολιτισμού. Αποτελεί τη συνείδηση της νεωτερικότητας, με τις αντιφάσεις, τα διλήμματα, τις συγκρούσεις, τη δυναμική, τις αξίες και τα ήθη της. Η επίδρασή του στη συγκρότηση της σύγχρονης ριζοσπαστικής σκέψης ήταν καταλυτική. Γι’ αυτό δεν είναι άδικος ο χαρακτηρισμός ότι το έργο του ανήκει στα εξοχότερα δείγματα της διαλεκτικής σκέψης.
   Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού επιχειρεί μιαν ανάγνωση της ρουσωικής προβληματικής, όπως εκτυλίσσεται σε ορισμένα από τα πρώτα σημαντικά του έργα, με άξονα την κριτική στον πολιτισμό.
   Οι αισθητικές αντιλήψεις του Ρουσώ, σε συνδυασμό με τις ηθικοπολιτικές του απόψεις, η παρέμβασή του στη συζήτηση για τη γλώσσα, τη μουσική και το θέατρο, εκδιπλώνονται με τρόπο εύγλωττο και μαχητικό. Στα έργα αυτά αναδεικνύεται ο ρουσωικός στοχασμός σε ένα θεωρητικό πλαίσιο όπου το καθόλου κοινωνικοπολιτικό του όραμα και οι αισθητικές και ηθικές αξιολογήσεις λειτουργούν αδιαχώριστα ως προς τα κριτήρια και τους σκοπούς τους.
Τελικός σκοπός του ρουσωικού επιχειρήματος, όπως καταδεικνύεται στο βιβλίο αυτό, είναι η ανάδειξη των όρων ύπαρξης μιας αυθεντικής διανθρώπινης επικοινωνίας, η αποκάλυψη του προσώπου μέσα από το προσωπείο των επιτηδευμένων σχέσεων.

Για τον συγγραφέα

    Ο Γιώργος Μανιάτης είναι καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αφορά στην πολιτική και ηθική φιλοσοφία, την αισθητική — ιδιαίτερα την αισθητική της μουσικής και τη μουσικολογία — και την ιστορία των ιδεών.
   Είναι συνεργάτης του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως παραγωγός της εκπομπής «το Αναπάντητο Ερώτημα», καθώς και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, και των βιβλίων, Πολιτική και ηθική, Το προσωπείο και το πρόσωπο, Ρίχαρντ Βάγκνερ - «Το καθαρά ανθρώπινο». Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και έχει ασχοληθεί με την επιστημονική επιμέλεια κλασικών έργων στο χώρο της πολιτικής θεωρίας, της ιστορίας των ιδεών και της μουσικολογικής έρευνας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω