Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΘΑΝΑΣΗΣ Π. ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2011
Σελ. 456, €17,00
ISBN 978-960-303-187-1

 

 Στο βιβλίο αυτό ο Θανάσης Π. Κουδούνης πραγματεύεται την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας απ’ τις απαρχές της, απ’ τον Όμηρο, έως την ύστατη φάση της, ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

   Πρόκειται για μιαν επιτομή της, όπου παρουσιάζεται ανά περιόδους η λογοτεχνία αλλά και ισότιμα ο φιλοσοφικός στοχασμός, ενώ γίνεται μνεία και των σχετικών επιστημονικών επιδόσεων. Η αλεξανδρινή εποχή, εν γένει η μετακλασική αρχαιότητα, καταβάλλεται προσπάθεια να εκτιμηθεί δεόντως – να μην είναι υπό τη βαριά σκιά των προγενέστερων περιόδων. Έμφαση επίσης δίδεται στην εσωτερική εξέλιξη των γραμματειακών γενών, των ποιητικών προπαντός, της επικής, αρχαϊκής λυρικής, δραματικής, αλεξανδρινής και βουκολικής ποίησης, αλλά και των φιλοσοφικών και κοσμολογικών θεωριών υπό την επήρεια πάντα των ιστορικών εξελίξεων που συντελούνται κατά την αρχαϊκή, κλασική, αλεξανδρινή και μετέπειτα εποχή.

   Με ξεχωριστή ευσυνειδησία ο συγγραφέας περιδιαβαίνει την αρχαία γραμματεία μας, αποτυπώνοντας συστηματικά το εύρος, το βάθος, αλλά και τη συνέχειά της. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι ασφαλώς ενιαία· όμως, χωρίς να αίρεται το ενιαίο της, γνωρίζει και εσωτερικές αντιθέσεις, γεγονός που δεν διαφεύγει της προσοχής του.

   Το βιβλίο του Θανάση Κουδούνη είναι ένα έργο ουσιαστικού μόχθου που μπορεί εξίσου να είναι χρήσιμο και χρηστικό όχι μόνο για τον φιλόλογο και τον ιστορικό, αλλά και για κάθε αναγνώστη που αναζητεί ένα ολοκληρωμένο corpus-οδηγό που θα τον ταξιδέψει στον αξεπέραστο κόσμο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

 

Για τον συγγραφέα

 

   Ο Θανάσης Π. Κουδούνης γεννήθηκε στη Σπερχογεία της Μεσσηνίας το 1955 και πέθανε τον Οκτώβριο του 2011, λίγες μέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία αυτού του βιβλιου, το οποίο και θεωρούσε το opus magnus του. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

   Έχει γράψει τα μελετήματα: Η αρχαία ελληνική γραμματεία κάτω απ’ το φως της ελληνικής μαρξιστικής σκέψης, 1992, Ο φιλολογικός Κορδάτος, 1993, Οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και γραμματείας: θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα, 1995, Η ποιητική δημιουργία του Βασίλη Κουρή (μαζί με τον Παντελή Απέργη), 2000, Δέκα φιλοσοφικά δοκίμια, 2006. Ανθολόγησε και επιμελήθηκε πεζογραφήματα της περιόδου 1880-1922 στο Πανόραμα ελληνικού διηγήματος, 2001. Δημοσίευσε επίσης τις ποιητικές συλλογές: Ιστορικά, ήτοι ανθρώπινα, 2002, Ποίηση, 2004, Ποιήματα, 2004. Κείμενά του για το Σολωμό, τον Παπαδιαμάντη, τον Παλαμά, τον Καρκαβίτσα, το Σικελιανό, τον Καβάφη και τον Καρυωτάκη έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά.

   Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων.

 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω