Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

προώθηση στο τέλος

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ
Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ

 Η ραγδαία ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς και οι μετεμφυλιακές πολιτικές αναγκαιότητες

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2011
Σελ. 562
ISBN 978-960-303-190-1
€22,00

 

  

Τo βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει γιατί μια ηττημένη και καθημαγμένη στον εμφύλιο Αριστερά, υπό το κράτος ενός ανηλεούς πολιτικού διωγμού, κατορθώνει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί και σύντομα να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή. Πώς, δηλαδή, επιτεύχθηκαν οι πολιτικές συγκλίσεις που ήταν απαραίτητες, πώς η Αριστερά της εποχής και ποιες δυνάμεις της αναδιαμόρφωσαν τους όρους πολιτικής εκπροσώπησης της εποχής, πώς αυτή αντιπαρήλθε τις διαλυτικές πιέσεις που υπέστη, ποια πολιτική βάσανος απαιτήθηκε και τι υπαναχωρήσεις προέκυψαν. Πώς, επίσης, οι επιπλοκές στο παγκόσμιο κομμουνιστικό στρατόπεδο επηρέασαν τις διαδικασίες αυτές και πώς διαμορφώθηκε το προοίμιο, ήδη από την εποχή εκείνη, των αντιθέσεων και των διασπάσεων στους κόλπους της Αριστεράς που εκδηλώθηκαν αργότερα.

   Επιπλέον, γιατί απέτυχε για μια ακόμη φορά η απόπειρα διαμόρφωσης ενός ακραιφνούς σοσιαλιστικού πόλου στην Ελλάδα, αλλά κυρίως ποια η πραγματική σχέση της Αριστεράς με το Κέντρο, πώς συστηματοποιήθηκε η προσπάθεια να αποκλειστεί η διαμόρφωση μιας κάποιας συμμαχικής σχέσης, ποιες οι ευθύνες, αλλά και οι τραγικές συνέπειες λόγω εθελοδουλίας και προσωπικής φιλοδοξίας, εις βάρος ανθρώπων, όπως ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του.

   Πολλά από τα ζητήματα αυτά, στην ιστορική τους αναλογία, μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για το εν γένει ερώτημα του πώς κάνει πολιτική η Αριστερά ειδικά σε συνθήκες, όπως οι σημερινές, που εκδηλώνεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας, με στόχο την διάλυση του κοινωνικού ιστού και την μετατροπή της Ελλάδας σε νέου τύπου προτεκτοράτο.

 

Για τον συγγραφέα

 

   Ο Μιχάλης Π. Λυμπεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την περίοδο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τις εκλογές του 1946 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με επιβλέποντα καθηγητή τον Προκόπη Παπαστράτη.

   Έχει συγγράψει τα βιβλία: Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή (1941-1944), Αθήνα 1998 και Στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, Από τα Δεκεμβριανά στις Εκλογές του 1946, Αθήνα 2006. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικά έργα με τίτλους: «Ο Αλ. Σβώλος από τον Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι τις εκλογές του 1956», 2006, «Οι Οργανώσεις της Αντίστασης», Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, τόμ. Γ2, 2007, «Το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο, Μια μαζική αντίδραση στην επερχόμενη Δικτατορία Μεταξά», Ελλάδα-Ισπανία 1936, 2007, «Η Αριστερά και οι εκλογές του 1946», Οι Εκλογές του 1946, 2008, «Τα Γερμανικά Αντίποινα, τα Τάγματα Ασφαλείας και ο ΕΛΑΣ», Νότια Πελοπόννησος, 1935-1950, 2009.

   Έχει, επίσης, δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε ιστορικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η θεματολογία των εργασιών του αφορά στην περίοδο από τα 1930 έως τα 1960. Είναι εντεταλμένος διδασκαλίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω