Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Πώς Μπορεί να Κυβερνά η Αριστερά

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1986
ISBN Δεν υπάρχει

   «Μπορούμε να πούμε ότι η αριστερά με όλα τα επίθετα που την χαρακτηρίζουν από παραδοσιακή μέχρι ανανεωτική ή από κομμουνιστική μέχρι σοσιαλιστική δοκιμάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια μετά την μεταπολίτευση σε δυο πεδία.
   Σε ένα πρώτο πεδίο δοκιμάσθηκε η θεωρία, η πολιτική της κουλτούρα, οι δικές της μορφές πολιτικής και οργάνωσης με την κοινωνία. Μετρήθηκε η πο­λιτική της ικανότητα να διαχειρίζεται την υπαρκτή κοινωνία να την εκφράζει σε πρόταση, πρόγραμμα, σχέδιο μετεξέλιξης και μετασχηματισμού... Το δεύτερο πεδίο στο οποίο δοκιμάσθηκε η αριστερά, όλη η αριστερά ήταν αυτό της κυβέρνησης. Λέμε όλη η αριστερά διότι εάν το ένα κομμάτι της είχε άμεσα αυτές τις αρμοδιότητες και ευθύνες το άλλο έπρεπε να αποδείχνει στη θεωρία και την πράξη τις ικανότητες του να διαχειρισθεί στο επίπεδο της κοινωνίας μια μεταβατική διαδικασία.
   Η γνώμη μας είναι ότι η αριστερά και στα δυο πεδία δοκιμασίας δεν τα πήγε καλά. Η έλλειψη μιας θεωρίας και προγραμμάτων μετασχηματισμού που κινούμενη στο επίπεδο των κινημάτων θα τα καθιστούσε αυτόνομα, οδήγησε στην κρίση, στο αδιέξοδο, στην ύφεση των κινημάτων την περίοδο που η αριστερά πήγαινε στην κυβέρνηση. Όλη η αριστερά αποδείχθηκε ανεπαρκής να κυβερνά την κοινωνία χωρίς να είναι στην κυβέρνηση. Και τελικά πήγε στην κυβέρνηση όταν τα κοινωνικά κινήματα βρίσκονταν σε ύφεση...»

    Όπως και στο πρώτο του βιβλίο Για την αυτοδιαμόρφωση - επαναθεμελίωση της Ελληνικής Αριστεράς, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης προσπαθεί να θίξει με όρους πολι-τικούς μια σειρά από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το ελληνικό αριστε-ρό δημοκρατικό κίνημα. Το ουσιαστικό που χαρακτηρίζει τα κείμενα αυτά, είναι ότι δεν έρχονται εκ των υστέρων να αρνηθούν ή να δικαιώσουν μιαν άποψη, αλλά αποτελούν στοιχεία πολιτικής γνώμης και δράσης καταγραμμένης στην πολιτική συγκυρία.
   Ο συγγραφέας μιλά και θίγει πολλά από τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν το αρνητικό παρελθόν ή παρόν μας. Ιδιαίτερα όμως στο βιβλίο του αυτό θίγει το ζήτημα της κρίσης των κοινωνικών υποκειμένων, το στοιχείο του έντονου κρατισμού που διαπερνά την πλειοψηφία των κοινωνικών και πολιτικών φορέων, τη διαμόρφωση των αρνητικών όρων που οδήγησαν σε μια χωριστή πολιτική η οποία απομακρυσμένη από την κοινωνία εγκαταστάθηκε στην κυβέρνηση, τους μηχανισμούς και τις συντεχνίες του κράτους και τέλος την αποσύνδεση των εθνικών από τα κοινωνικά προβλήματα.
   Σε μια περίοδο που τα προβλήματα καθημερινά πληθαίνουν, τα άρθρα αυτά του Μιχάλη Χαραλαμπίδη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που αναδεικνύουν την «ξεχασμένη» εκείνη ριζοσπαστική στρατευμένη οπτική, που χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στο λαϊκισμό και τον πολιτικαντισμό, εννοεί να αντλεί την δύναμή της και τα επιχειρήματά της από την ζωντανή πραγματικότητα και να θεωρεί συνομι-λητή και αποδέκτη των όποιων υποθέσεων και συμπερασμάτων της το υπαρκτό κίνημα των εργαζομένων.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω