Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
Σχέσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων

Μύθοι και Πραγματικότητα

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1986
ISBN Δεν υπάρχει

  «Νομίζω ότι οι εδώ Κύπριοι έχουν κάνει μεταξύ τους ένα γκέτο και αυτό δεν τους βοηθά να ενσωματωθούν στην ελληνι­κή κοινωνία. Από την άλλη μεριά υπάρχει και η προκατάληψη κατά των Κυπρίων από τους Ελλαδίτες δεν ξέρω γιατί - πάντως αυτό κάνει τους Κυπρίους να κλείνονται ακόμη πιο πολύ στο γκέτο τους και να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος. Ίσως να υπάρχει και κάποια απογοήτευση από τους Κυπρίους για τους Ελλαδίτες που απορρέει από την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο. Όπως πάντως και να έχει το πράγμα αυτό που νομίζω ότι υπάρχει είναι ένα χάσμα και από τις δύο μεριές γιατί κανένας δεν κάθισε να μιλήσει και να σπάσει τον πάγο και την προκατάληψη».
                                                         Ελλαδίτης φοιτητής Ιατρικής, 23 χρονών
 
  «Πιστεύω ότι χρειάζεται διαφώτιση όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Κυπρίων σχετικά με τον τρόπο σκέψεως και αντιμετωπίσεως τον ενός μέρους από το άλλο. θα πρέπει να υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής της Ελλάδας για την αποτυχία εμποδίσεως της εισβολής στην Κύπρο και ίσως ένας καταλογι­σμός ευθυνών από τους Κυπρίους για τους Ελλαδίτες. Και ακόμη μια πικρία, για την εγκατάλειψη τον ιδανικού για το οποίο το ’55-’59 έγινε ο Αγώνας. Όλα αυτά είναι φραγμοί στην προσέγγιση των δύο τμημάτων του Ελληνισμού».
                                                   Κύπρια ορθοπίστρια, 35 χρονών, πρόσφυγας
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Βασίλης Χατζηβασίλης γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1955. Αποφοιτώντας το (Λανίτειο) Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού κατετάγη στην Εθνική Φρουρά, όπου υπηρέ-τησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός (1973-1975). Για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά τις δύσκολες μέρες της τουρκικής εισβο-λής στην Κύπρο, προτάθηκε για το παράσημο των εξαίρετων πράξεων. Απεφοίτησε την Ιατρική Σχολή της Αθήνας (1981) και είναι ψυχίατρος στην Λεμεσό. Στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας πραγματεύεται τις σχέσεις των Κυπρίων - ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στην Αθήνα - και των Ελλαδιτών. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί για την ανάλυση του θέματός του, προέκυψαν κύρια από μια έρευνά του στην οποία συμμετείχαν χίλιοι Κύπριοι και χίλιοι Ελλαδίτες.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω