Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΞΙΜΟΣ
Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό κατά τον XVIII Αιώνα

Εισαγωγή - Επιμέλεια: Λουκάς Αξελός

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1976
εξαντλημένο
ISBN Δεν υπάρχει

  Tο βιβλίο αυτό του Σεραφείμ Μάξιμου, αποτελεί μια σύντομη και πυκνή μονογραφία γύρω από τις ιδιαίτερες συνθήκες γέννησης και διαμόρφωσης της ελληνικής εμποροναυτικής αστικής τάξης. Η εργασία αυτή έγινε στην αρχή για την επιθεώρηση «Revue d’histoire Économique et Social», δημοσιεύθηκε όμως στο περιοδικό «Les Balkans» το πρώτο τρίμηνο του 1940, όπως είχε δημοσιευθεί στη Γαλλική γλώσσα. Η προσθήκη νέων στοιχείων και η παραπέρα επεξεργασία του αντικειμένου, οδήγησε το Μάξιμο σε νέα έκδοση του, στα ελληνικά αυτή τη φορά. Η μελέτη αυτή φέρνει στο φως τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες έκανε την εμφάνιση του ο ελληνικός εμπορικός στόλος και πιο συγκεκριμένα οι πρώτες ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
   Το σημείο που ο Μάξιμος ξεχωρίζει από τους συγχρόνους του μαρξιστές αλλά και αστούς διανοουμένους, είναι η συμβολή του στη μελέτη της οικονομικής μας ιστορίας.
   Ο Μάξιμος είχε επίγνωση ότι η οικονομική ιστορία σαν ένας ξεχωριστός κλάδος της ιστορικής επιστήμης παρέμενε στη χώρα μας τελείως παραμερισμένος. Ότι το υλικό που είχε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’30 συσσωρευθεί δεν επαρκούσε για μια συστηματική εργασία, που να συνδέει τα γεγονότα της οικονομικής ζωής με τις λοιπές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και να αποτελεί τη γέφυρα σύνδεσης με το πρόσφατο και απώτερο οικονομικό μας παρελθόν. Ότι τέλος οι μεμονομένες κατ’ εξαίρεσιν εργασίες δεν δίνανε παρά ορισμένες μόνον όψεις του οικονομικού μας βίου και αυτές όχι με ένα τρόπο συστηματικό.
   Ο Μάξιμος ήταν πεισμένος ότι η ιστορική επιστήμη στην Ελλάδα λειτουργούσε κυρίως σαν πολιτική ιστορία, στην οποία τα φαινόμενα της οικονομικής ζωής απουσίαζαν ή διεδραμάτιζαν έναν συμπτωματικό ή δευτερεύοντα ρόλο.
   Ξεκινώντας στην Γαλλία με ειδικές φροντιστηριακές εργασίες γύρω από τα θέματα της οικονομικής ιστορίας προσέγγισε το άφθονο υλικό που περιέχεται στα Γαλλικά Εθνικά Αρχεία.
   Επιδιώκοντας έμπρακτα τη «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστα-σης», έστρεψε τις προσπάθειες του στην έρευνα των τελευταίων αιώνων της Τουρκοκρατίας, αιώνων που κατά τη γνώμη του «ετοιμάσανε την εθνική, επανα-στατική αφύπνιση»· αιώνων που αν και «η μάζα του έθνους δεν είχε πολιτικό βίο ανεξάρτητο, είχεν όμως οικονομικό βίο όχι αξιοκαταφρόνητο», μια και δεν πρέπει να «διαφεύγει από τους περισσότερους μας το ουσιαστικό γεγονός, ότι πριν ακόμα υψωθεί η σημαία της ανεξαρτησίας το ελληνικό στοιχείο είχε κατακτήσει την υπεροχή στο εμπόριο και τις μεταφορές, σαν στοιχείο με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα, με ιδιαίτερη οντότητα, και κατείχε θέσεις δεσπόζουσες από τη μιαν άκρη της Μεσογείου ως την έτερη, από τα βόρεια της Βαλκανικής ως τα νότια νησιωτικά της συμπλέγματα».
   Την έρευνά του αυτή, καρπός της οποίας ήταν τα βιβλία Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό κατά τον XVIII  αιώνα και  Η Αυγή του Ελληνικού Καπιταλισμού - Τουρκο-κρατία 1685-1789, την στήριξε στην πολύχρονη συγκριτική έρευνα των Γαλλικών Εθνικών Αρχείων, ως και των Αρχείων του Και ντ’ Ορσαί, του Ροδανού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μασσαλίας, που αποτελούν έναν από τους ασφαλέ-στερους δείκτες για μια τέτοια μελέτη, χάρη στο πλούσιο υλικό που διαθέτουν.
   Η διείσδυσή του στις βαθύτερες λειτουργίες του ιστορικού χώρου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, τον οδήγησε στο να κατανόησε σωστά τις ιδιορρυθμίες πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε οικονομικά η νεοελληνική εθνότητα. Και οι «ιδιορρυθμίες» αυτές δεν αποτελούν μια δευτερεύουσας σημασίας πλευρά του θέματος. Αποτελούνε το συγκεκριμένο ειδικό στοιχείο - πάνω στο οποίο κρίνεται η στερεότητα ή όχι όλων των επόμενων αναλύσεων γύρω από το χαρακτήρα και τη λειτουργία της νεοελληνικής κοινωνίας και της άρχουσας τάξης της.
 
                                                            Λουκάς Αξελός, περιοδικό «Τετράδια»

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω