Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Κ. ΨΑΡΡΑΣ
Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940 - ’41

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1986
ISBN Δεν υπάρχει

  Το βιβλίο αυτό αποτελεί μιαν άμεση μαρτυρία για τα συγκλονιστικά γεγονότα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-’41. Μια κατάθεση καθημερινής εμπειρίας για την στρατιωτική ζωή στα βουνά της Ηπείρου, για τις μεγάλες και μικρές στιγμές που έζησε ο Έλληνας φαντάρος από την ηρωική αντίσταση και την νίκη, μέχρι την αναγκαστική συνθηκολόγηση και την οπισθοχώρηση.
   Παράλληλα όμως το βιβλίο αυτό είναι και μια ιστορική έρευνα, στο βαθμό που ο συγγραφέας δεν καταγράφει μόνο τα προσωπικά τον βιώματα από τον πόλεμο, αλλά επιχειρεί, σ’ ένα περιορισμένο φυσικά επίπεδο, να μας δώσει μιαν ευρύτερη εικόνα της εποχής εκείνης.
   Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία, Αλβανία, Αγγλία και Γερμανία, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η στρατιωτική προετοιμασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως τις παραμονές του πολέμου, είναι μερικά από τα ζητήματα τα οποία σύντομα θίγει ο συγγραφέας στην αρχή τον βιβλίου, για να επεκταθεί στο τελευταίο μέρος στην παράθεση στοιχείων και κρίσεων γύρω από τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες του ελληνικού στρατού, του Έλληνα στρατιώτη, στα κορυφαία γεγονότα του πολέμου πριν την συνθηκολόγηση.
  
Για τον συγγραφέα

   Ο Λευτέρης Κ. Ψαρράς γεννήθηκε στην Καλαμάτα όπου έβγαλε τις τρεις τάξεις του δημοτικού. Μετά ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του, αλλά δεν άσκησε τη δικηγορία γιατί εργάστηκε μέχρι το 1970 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με διάφορα περιοδικά.
   Η συμμετοχή του στα γεγονότα του ’40-’41 αρχίζει με την επιστράτευσή του στις 16-8-1940 σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Στις 5-9-1940 εστάλη με μονάδα στην προκάλυψη Ηπείρου, στη ζώνη ευθύνης της VIII Μεραρχίας, όπου και τον βρήκε ο πόλεμος. Στις 10-11-1940 πήγε στο Καλπάκι σε ορειβατική πυροβολαρ­χία και ανάλαβε καθήκοντα αξιωματικού βολής. Ακολούθησε την πυροβολαρχία που συνέχεια βρισκόταν σε επιχειρήσεις. Τέλος Απριλίου ’41 ήρθε η αναγκαστική συνθηκολόγηση, ο τερματισμός των εχθροπραξιών με τους Ιταλούς και η πορεία οπισθοχώρησης. Απολύθηκε στις 9-5-1941.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω