Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΛΟΥΚΑΣ ΑΞΕΛΟΣ
Γ. Σκληρός

Σταθμοί και Όρια στη Διαμόρφωση της Κοινωνικής Συνείδησης
στην Ελλάδα         

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1976
ISBN Δεν υπάρχει

   Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη συστηματική μονογραφία για τον Γ. Σκληρό και την εποχή του. Στόχος της έρευνας, η ανάδειξη και αποκατάσταση του Γ. Σκληρού ως κορυφαίας μορφής της πρώιμης σοσιαλιστικής σκέψης στην Ελλάδα· ως του πρώτου και σημαντικότερου - ίσως - μαρξιστή αναλυτή στην χώρα μας, στις αρχές του 20ού αιώνα.
   Με συστηματικό τρόπο ο συγγραφέας αναλύει τα έργα του Γ. Σκληρού: Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα, Η Φιλοσοφία του Πολέμου και της Ειρήνης, τα Σύγχρονα Προβλήματα του Ελληνισμού, αλλά και τις σκόρπιες μελέτες - παρεμβάσεις του στα πολιτικά και πολιτιστικά μας δρώμενα. Τα έργα αυτά, αν και λίγα στον αριθμό και σαφώς υπολειπόμενα αντίστοιχων ευρωπαϊκών της ίδιας ή προηγούμενης περιόδου, αποτελούν τομή για τον ελληνικό χώρο και, κατά την άποψη του συγγραφέα, είναι τα ελάχιστα που μπορούν με αυστηρά κριτήρια να θεωρηθούν ως αφετηριακά στην διαμόρφωση ενός σοβαρού ρεύματος κοινωνιολογικής και πολιτικής σκέψης στην χώρα μας, σε μια περίοδο που το Κοινωνικό Ζήτημα προέβαλε απαιτητικό δίνοντας και τον τίτλο στο πρώτο και σημαντικότερο ίσως σε επίδραση έργο του συγγραφέα.
   Και πράγματι Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα, το πρώτο αλλά και το καλύτερο από τα τρία βιβλία που πρόλαβε να γράψει, είναι μια συνθετική αλλά και εκλαϊκευτική συνάμα προσπάθεια, παρουσίας των αντιλήψεων του ιστορικού υλισμού, σε σχέση με την ευρωπαϊκή και την νεοελληνική πραγματικότητα.
   Ο μικρός του όγκος και η σχηματική αναφορά και περιδιάβαση από κάθε θέμα που αναλύει, δίνουνε αρχικά σε αυτό έναν περιληπτικό τόνο, πράγμα που δυσκολεύει και τον ίδιο τον Σκληρό να μας δώσει μια αναλυτικότερη και πληρέστερη αιτιολόγηση στα θέματα που θίγει. Αυτό όμως δεν του αφαιρεί την δυνατότητα να θίξει σύντομα μεν, αλλά για πρώτη φορά ένα σύνολο από ζητήματα «άγνωστα» ή υποβαθμισμένα από τα επικρατούντα ρεύματα σκέψης, εγκαινιά-ζοντας μιαν από τις πρώτες σοβαρές κριτικές προσεγγίσεις του κυρίαρχου συγκροτήματος εξουσίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ρεαλιστική και ουσιαστική μελέτη της νεοελληνικής πραγματικότητας σε διανοητές όπως ο Σεραφείμ Μάξιμος και άλλοι Έλληνες μαρξιστές, που υπήρξαν η μειοψηφική μεν πλην όμως η πλέον συγκροτημένη και επιστημονικά έγκυρη εκδοχή της φιλοσοφίας της πράξης στην Ελλάδα.
   Η μελέτη αυτή, δεν στέκεται όμως στην απλή παράθεση - ανάλυση των γραπτών του Γ. Σκληρού. Ο συγγραφέας παράλληλα με την κριτική ανάγνωση του έργου του, επιχειρεί και μια πρώτη καταγραφή του οικονομικού, κοινωνικού, ιδεολογι-κού και πολιτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο Γ. Σκληρός, παραθέτο-ντας ένα επαρκές υλικό που κάνει κατανοητό το έδαφος και υπέδαφος πάνω στο οποίο εστίασε την δράση του ο πρωτοπόρος αυτός Έλληνας σοσιαλιστής.
   Το έργο συμπληρώνει η πρώτη συστηματική βιβλιογραφία που έχει γίνει για τον Σκληρό και περιλαμβάνει την Αυτοτελή και Σκόρπια Βιβλιογραφία του Γ. Σκληρού καθώς και τα εκατό περίπου κείμενα που γράφτηκαν ή αναφέρονται σε αυτόν από τις απαρχές της εμφανίσεώς του μέχρι την κυκλοφορία της μελέτης.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω