Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ
Ελπίδες και Πλάνες

Εισαγωγή - Επιμέλεια: Θεόδωρος Μπενάκης

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1989
Σελ. 256, €12,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   Ο Αβραάμ Μπεναρόγια γεννήθηκε το 1887. Μεγάλωσε στη Βουλγαρία και εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Με αφορμή το κίνημα των Νεότουρκων το 1908, εγκα­ταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ίδρυσε μαζί με άλλους την «Σοσιαλιστική «Εργατική Ομοσπονδία», που έγινε γνωστή ως «Φεντε-ρασιόν». Πήρε ενεργό μέρος στο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα κατέχο-ντας συχνά ηγετικές θέσεις τόσο στο ΣΕΚΕ όσο και στο ΣΚ-ΕΛΔ. Μετά τον εμφύλιο αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, όπου συνέχισε τη δραστηριότητά του συμμετέχοντας στις εκεί σοσιαλιστικές κινήσεις. Πέθανε το 1979 στη Χολόν.
   Στην παρούσα συλλογή κειμένων του, επιχειρείται ή παρουσίαση της σκέψη του και η εξέλιξη της μέσα από τα δυσεύρετα κείμενα πού δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά όπως η «Εφημερίδα του Εργάτη» η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», η «Νέα Εποχή» και η «Σοσιαλιστική Επιθεώρηση». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιά-ζουν τα άρθρα του στο εβραϊκό περιοδικό «Εl Tiempo», πού μεταφράστηκαν από τα «λαντίνο», την γλώσσα που μιλούσε και έγραφε ο Μπεναρόγια, καθώς και μια σειρά από ανέκδοτες επιστολές που ο ίδιος έστειλε στον παλαίμαχο σοσιαλιστή Μανόλη Κόρακα.
  Τα κείμενα αυτά, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, δεν είναι μόνο ένα οργα-νικό κομμάτι της ιστορίας του εργατικού μας κινήματος, αλλά αποτελούν - ταυτόχρονα - την τοιχογραφία μιας εποχής. Μιας ιστορικής εποχής που έθρεψε πολλές πλάνες και αυταπάτες, αλλά και που ανέδειξε, παράλληλα, μερικές από τις υψηλότερες στιγμές αλληλεγγύης και αυτοθυσίας. 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω