Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αμφιλεγόμενη Πενταετία

Η Πορεία του ΚΚΕ στα Χρόνια 1936-1941

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1983
Σελ. 288, €12,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   Για την περίοδο που καλύπτει το βιβλίο αυτό έχουν δημοσιευτεί αρκετά και διάφορα και είναι φυσικό αφού πρόκειται για μιαν από τις κρισιμότερες στην πορεία του Ελληνισμού, αλλά και από τις πιο θολές και αμφιλεγόμενες. Γι’ αυτό και η ιστορική ερευνά της - παρόλα όσα έχουν γραφτεί - απέχει ακόμα από τη διατύπωση οριστικών και κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων.
   Είναι γεγονός και αναγνωρίζεται σήμερα από πολλές πλευρές, ότι η πλειοψηφία των μελετητών αυτής της περιόδου εξυπηρέτησε κατά κανόνα ανάγκες πολεμικής. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μιαν απόπειρα ξεπεράσματος αυτής της λογικής, καθώς στηρίζεται σε πλήθος από στοιχεία και ντοκουμέντα παρμένα παρμένα από διάφο-ρες αντίπαλες πλευρές.
   Η παρούσα μελέτη αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη και ένα τέταρτο στο οποίο ο συγγραφέας εκθέτει τα πολιτικά του συμπεράσματα. Στο πρώτο μέρος σκιαγραφούν­ται το ΚΚΕ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το 1918 ως το 1940, ενώ παράλληλα εξετάζεται η κοινωνικοπολιτική κατάσταση και τα βαθύτερα αίτια που κάθε φορά την διαμόρφωναν. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ από το Μάρτη του 1938 ως τον Ιούνη του 1941 και οι γερμανο-σοβιετικές σχέσεις. Στο τρίτο μέρος αναλύεται η τακτική του ΚΚΕ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα με τη μορφή που πήρε ο πόλεμος αυτός, ο αντιφασιστικός αγώνας και η τακτική του ΚΚΕ στην Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον αρχηγό του Νίκο Ζαχαριάδη.

Για τον συγγραφέα

   Ο Σωτήρης Κωστόπουλος γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αχαΐας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Παβία της Ιταλίας, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών της Γενεύης και στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο ανωτάτων διεθνών σπουδών της ίδιας πόλης. Μέλος της ΕΔΗΝ προδικτατορικά και στέλεχος του ΠΑΚ στην αντικοινοβουλευτική περίοδο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κ.Ε. του και εκδότης της εφημερίδας του «Εξόρμηση».
   Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την συγγραφή πολιτικών μελετών και βιβλίων. Προηγούμενα βιβλία του οι μελέτες «Για ένα γνήσιο λαϊκό ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα» (1975), «Μελέτες για το σοσιαλισμό» (1979) και η συλλογή άρθρων του «Στρατευμένη δημοσιογραφία» (1982).

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω