Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ

Ωδή

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2014
Σελ. 46, €5,00,
ISBN 978-960-303-218-2

Το παρόν κείμενο δεν είναι διατριβή, αλλά ένα απλό, συγκινησιακά φορτισμένο και άκρως υποκειμενικό «ερωτικό γράμμα» προς έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς μας. Ένα μικρό πετραδάκι στη μνήμη ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Είναι, όμως, πρόσθετα, και μια αυθεντική κατάθεση της εμπειρίας ενός Τρικαλινού μαθητή, του συγγραφέως, προς τον μεγάλο συντοπίτη του: τον Βασίλη Τσιτσάνη. Για τον συγγραφέα, κατά κάποιον τρόπο, ο Τσιτσάνης υπήρξε από την παιδική του ηλικία μέχρι και σήμερα μια μορφή αέναης έμπνευσης, το σημείο επαφής του με ό,τι καλό έχει στον πολιτισμικό εξοπλισμό της η Ελλάδα του περασμένου αιώνα, μια Ελλάδα που ο ίδιος άφησε πίσω του ως μόνιμος κάτοικος του Παρισίου από το 1967.
Το μικρό, λοιπόν, αυτό γράμμα με παραλήπτη τον μεγάλο δάσκαλο του ρεμπέτικου, αλλά και όλους τους εραστές της ρεμπέτικης μουσικής, είναι στην ουσία η μετακένωση μιας εμπειρίας με πάθη και βιώματα γνησίως λαϊκά, αλλά και η πρόθεση και η ελπίδα του γράφοντος η διαδικασία αυτή να πολλαπλασιαστεί· η προσωπική εμπειρία του ενός να γίνει η εμπειρία των πολλών. Άλλωστε, η μουσική είναι η κατ' εξοχήν κοινωνική τέχνη, κάτι που ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Και η ρεμπέτικη μουσική, για τον συγγραφέα είναι από εκείνα, τα λίγα πράγματα στη σημερινή Ελλάδα για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι.


Για τον συγγραφέα


Ο Χρήστος Γραμματίκας γεννήθηκε το 1948 και έζησε στα Τρίκαλα έως το 1963. Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και, από νωρίς, αποδήμησε στη Γαλλία, όπου σπούδασε Μαθηματικά, Πληροφορική, Θεωρητική Φυσική και Μαθηματική Λογική· εργάστηκε σαν επαγγελματίας της Πληροφορικής από το 1973 έως τη σύνταξή του, πριν μερικά χρόνια. Υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου «Ευρύαλος». Από το 1967 μένει μόνιμα στο Παρίσι. Τα κείμενα των εκδόσεων «Ευρύαλος» προγενέστερα του 2000 διατίθενται αποκλειστικά από τις εκδόσεις «Στοχαστής». Από το 2010 και μετά, ο «Ευρύαλος» έχει στραφεί στην έκδοση βιβλίων μαθηματικού περιεχομένου. Το 2006, ο συγγραφέας δημοσίευσε, στα γαλλικά, ένα πολιτικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στον Κορνήλιο Καστοριάδη, με τίτλο Le bistrot du carrefour (Το γωνιακό καφενείο). Επίσης, είναι συνθέτης και στιχουργός των τραγουδιών του δίσκου Στάση Καλλιφρονά, που κυκλοφόρησε το 2013.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω