Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΛΟΜΑΛΟΣ
Η Ελληνική Κληρονομιά Ανεξαρτησίας

Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος Παραγωγής
στην Αρχαία Ελλάδα και μέχρι Σήμερα

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2003
Σελ. 304, €15,00
ISBN 960-303-125-9

  Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που εκθέτει συστηματικά τον Μικροϊδιοκτητικό Τρόπο Παραγωγής, τον οποίο πρώτοανακάλυψε ο Κάρλ Μαρξ, τρόπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην αρχαιοελληνική κοινωνία όσο και στην μεταμεσαι-ωνική Ευρώπη.
   Καρπός επίμονης δεκαετούς ερευνάς, το βιβλίο αυτό στηριγμένο εξαντλητικά στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, φιλοδοξεί να  καταρρίψει την κυρίαρχη στην διεθνή ιστοριογραφία άποψη που θεωρεί δουλοκτητική την αρχαϊκή κοινωνία, δίνοντας την πραγματική Ιστορία της, στα χρόνια 950 - 500 π.Χ. και των ταξικών αγώνων που την διαιρούσαν.
   Η συμβολή όμως της παρούσας μελέτης δεν μας άφορα μόνον ως μία πιθανή νέα προσέγγιση του ιστορικού γίγνεσθαι στην αρχαιοελληνική κοινωνία και την μεταμεσαιωνική Ευρώπη.
   Ο Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος Παραγωγής, αποτελεί όχι μόνο τον θεμέλιο λίθο του πνεύματος ανεξαρτησίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα πολύτιμο, δυναμικό και μαχητικό όχημα κατανόησης της θέσης των δεινά πολιορκούμενων σύγχρονων εργαζομένων, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην υποταγή που επιτάσσει ο ολοκληρωτισμός της παγκοσμιοποίησης και την κοινωνικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία που μας αφήνει ως ζωντανή παρακαταθήκη ο Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος Παραγωγής.
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Θανάσης Αθανασόπουλος - Καλόμαλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Τελείωσε την Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε για τρία χρόνια κοινωνιολογία στο London School of Economics και ένα χρόνο στο Παρίσι στην École des Hautes Études en Science Sociale. Δικηγόρησε μέχρι το 1988.
   Δούλεψε στους «Δημοκρατικούς Συνδέσμους» της Ένωσης Κέντρου το 1965-1967. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και δούλεψε στο Κέντρο Μελέτης Διαφώτισης του ΠΑΣΟΚ στα 1975. Το 1977 εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ.
   Κυριότερες δημοσιεύσεις του, Οι 14 επιστολές (1968), Οι Θέσεις του Μαρξ πάνω στον Φόυερμπαχ (1974), La science du Matérialisme Social (1984), «Το εθνικό φαινόμενο» στον συλλογικό τόμο Εθνικισμός ο σύγχρονος Ιανός (1998) και η συλλογή και μετάφραση κειμένων των Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς, Η επιστήμη της Κοινωνίας (Α΄ 1977, Β΄ 1985). Έχει, επίσης, δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διάφορα περιοδικά και υπήρξε τακτικός συνεργάτης των «Αντιθέσεων» και των «Τετραδίων».

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω