Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η Συμμετοχή των Εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1984
εξαντλημένο
ISBN Δεν υπάρχει

   Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πρώτ’ απ’ όλα με σκοπό να συμβάλει στην κάλυψη ενός κενού της ελληνικής βιβλιογραφίας. Γράφτηκε επίσης για να καλύψει και μια ουσιαστική ανάγκη: Την ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε βασικούς θεσμούς τον εργατικού δικαίου και του διεθνούς εργατικού κινήματος όπως είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
   Συνηθίζεται στη χώρα μας, από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τους σύγχρονους εργασιακούς θεσμούς, όσοι συναισθηματικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στη Λύση να αναφέρονται μόνο σ’ αυτή και μόνο σπάνια στις πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες· από την άλλη πλευρά όσοι συναισθηματικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στις εμπειρίες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, ενώ γνωρίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τα συστήματα εργατικής συμμετοχής στις καπιταλιστικές χώρες, παντελώς αποφεύ­γουν (ή αγνοούν) ν’ αναφερθούν στις εμπειρίες των πρώην χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
   Η μελέτη αυτή δεν περιορίζεται στην περιγραφή της συμμετοχής των εργαζο-μένων στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά δίνει και ένα πρόσθετο στοιχείο που βοηθάει σημαντικά στο να κατανοήσουμε τη σημερινή μετάσοβιετική πραγματικότητα. Περιλαμβάνει μεταφρασμένο από το ρώ­σικο πρωτότυπο τον νόμο: «Για τις εργατι-κές κολεκτίβες και την ενίσχυση του ρόλου τους στη διοίκηση των επιχειρήσεων ιδρυμάτων και οργανισμών» που δημοσιεύτηκε τον Ιούνη του 1983 και που θεωρήθηκε το σημαντικότερο νομοθετικό έργο επί προεδρίας Γιούρι Αντρόπωφ.
   Ο Αλέξης Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα πολιτικών συστημάτων και συγκριτικού εργατικού δικαίου στα πανεπιστήμια του Παρισιού και Βελιγραδίου. Ανακηρύχθηκε δρας του πανεπιστημίου Βελιγραδίου με τη μελέτη του «Εργασιακή σχέση και πολιτικά συστήματα». Δίδαξε σε τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών στο γνωστό ινστιτούτο αυτοδιαχείρισης «Έντβαρντ Καρντέλι» στη Λιουμπλιάνα. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια για το μαρξισμό την αυτοδιαχείριση και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Σήμερα είναι καθηγητής του εργατικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Κυριότερα έργα του είναι τα: «Ιδιοκτησία, και εργασιακή σχέση» (1982) και «Εργασιακές σχέσεις και κοινωνικός μετασχηματισμός» (1983).

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω