Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΑΣΟΚ

Το Σύνδρομο του Μεγάλου Ασθενούς

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1990
Σελ. 208, €10,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η κρίσιμη πενταετία 1985-90, που έχει στιγματισθεί από τις πολυποίκιλες μυθοπλασίες και τη φόρτιση των κομματικών σκοπιμοτήτων. Εκκινώντας από την πτώση Καραμανλή το Μάρτιο του 1985, για να καταλήξει στον Απρίλιο του 1990, ο συγγραφέας ακολουθεί την τροχιά των πολιτικών εξελίξεων, στο επίκεντρο των οποίων αυτή την περίοδο βρίσκεται ο μεγάλος ασθενής το ΠΑΣΟΚ. Η ταραχώδης αυτή πενταετία είναι η τελευταία φάση του λεγόμενου κύκλου της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο οποίος κλείνει με την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Απριλίου, που οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κ. Μητσοτάκη, με τη στήριξη της ΔΗΑΝΑ και την επάνοδο στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή.
   Για την ερμηνεία των αλλαγών στο υπό την ευρεία έννοια πολιτικό εποικοδό-μημα, θα πρέπει να καταφύγουμε στη θεωρία του εκκρεμούς. Με την πτώση της δικτατορίας, τα παραδοσιακά στερεότυπα του αυταρχικού κράτους θρυμματίστη-καν, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στα ιδεολογήματα του αριστερού μικροαστι-σμού, τα οποία ουσιαστικά κυριάρχησαν επί μία εικοσαετία. Είναι πολλά τα παρα-δείγματα που μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να εικονογραφήσει την ταχεία μετατόπιση πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών στο αντιδιαμετρικό σημείο, υπό την πίεση του δυναμικού που συσ­σώρευσε η συμπιεσμένη αντίδραση στο «κολάρο» του παραδοσιακού αυταρχικού πολιτικού συστήματος.
   Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε πολιτικά αυτό το κύμα και την αντίστοιχη ιδεολογία, γεγο-νός που τροφοδότησε και την κατακόρυφη εκλογική του άνοδο, αλλά βαθμιαία όλα τα κόμματα, περισσότερο ή λιγότερο σφραγίστηκαν από την εισβολή της «μικροαστικής θάλασσας» στην πολιτική σκηνή και ειδικότερα στα κόμματα. Η άλωση και νομή του κράτους ήταν ο ανομολόγητος κοινός παρονομαστής στις επιδιώξεις των δύο μεγάλων κομματικών σχηματισμών.
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πάτρα. Τελείωσε το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και οικονομίας στο Παρίσι. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και ως πολιτικοδιπλωματικός σχολιαστής στο «Αντί», το «Ποντίκι», την «Ελευθεροτυπία» και την «Πρώτη». Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της πολιτικοθεωρητικής επιθεώρησης «Τετράδια», που εκδίδεται από το 1980. Μέσα στα έργα του περιλαμβάνονται το δίτομο έργο με τίτλο «Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη», 1977 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, όπως επίσης και τα: Σκόπια: Το «αγκάθι» της Βαλκανικής, 1992, Κύπρος - Στα όρια του αφανισμού, 1993, Το παιχνίδι της εξουσίας, 1996. Έχει δημοσιεύσει εκατο-ντάδες άρθρα και δεκάδες δοκίμια για όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων και κυρίως για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια. Σήμερα είναι πολιτικός συντάκτης στην «Καθημερινή».

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω