Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

Scripta Manent

Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας

Α΄ Έκδοση 2013

ΙSBN 978-960-303-213-7

Σελ. 144, €10,00

Ανθολόγος: Λουκάς Αξελός

Ρήγας Βελεστινλής, Αντόνιο Γκράμσι, Δημήτρης Γληνός, Ιμμάνουελ Καντ, Μπερνάρ Κασέν, Ναόμι Κλάιν, Κάρελ Κόσικ, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Μακρυγιάννης, Σεραφείμ Μάξιμος, Γιαν Μαρέινισεν, Χέρμπερτ Μαρκούζε, Καρλ Μαρξ, Μιχαήλ Μπακούνιν, Ετιέν Ντε Λα Μποεσί, Νορμπέρτο Μπόμπιο, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τομ Ναιρν, Στέφανος Νεμάνια, Κοστάντσο Πρέβε, Νατάσα Πολονύ, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, Ζαν Ζακ Ρουσώ, Έντουαρτ Σαΐντ, Βίκτορ Σερζ, Αντρέ Σιφρίν, Γεώργιος Σκληρός, Μάο Τσε Τουνγκ, Τζούλιο Τζιράρντι, Αλέξης Ντε Τοκβίλ, Μαξ Χορκχάϊμερ, Τεοντόρ Αντόρνο, Νίκος Ψυρούκης
Τριάντα τέσσερεις διανοητές που υπηρέτησαν τις ιδέες και τον πολιτικό στοχασμό διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Τριάντα τέσσερεις διανοητές που τα γραπτά τους μένουν αλώβητα στον χρόνο και στον χώρο, ως ζωντανή μνήμη, θίγοντας θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν όλους μας.
Στον παρόντα τόμο, που ανθολόγησε ο συγγραφέας Λουκάς Αξελός, η απλή παράθεση κειμένων που αναδεικνύουν το πολυδύναμο και διαχρονικό της σκέψης των συγγραφέων τους, δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Το κυρίως ζητούμενο είναι πώς τα επιλεγμένα, ξεχωριστά αλλά και αλληλοσυμπληρούμενα αυτά κείμενα, τα οποία συμπυκνώνουν μ' έναν ουσιαστικό τρόπο απόψεις, ιδέες και κριτικές παρατηρήσεις, μπορούν να αποτελέσουν επιβοηθητικά εργαλεία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός νέου ηθικού-πολιτιστικού και πολιτικού πλαισίου, αντιθετικού και αντίρροπου στον επερχόμενο Μεσαίωνα.
Υπ' αυτή την έννοια, η συλλογή αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει κατά πρώτο λόγο ένα εγχειρίδιο δημοκρατικής πολιτικής παιδείας, χρήσιμο στην κατάρτιση του σύγχρονου ενεργού πολίτη και κατά δεύτερο μιαν αφετηριακή βάση για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που έχει μια ενεργή σχέση με τον κόσμο των γραμμάτων και των ιδεών, αλλά και αντιλαμβάνεται, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη σημασία του θεωρητικού και πολιτικού του επανεξοπλισμού, την σημασία για μια κριτική επαναθεμελίωση του σημερινού αξιακού μας συστήματος.

 

Για τον Ανθολόγο

 

Ο Λουκάς Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ιστορία της νεότερης Ελλάδας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το βιβλίο και διευθύνει από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις «Στοχαστής» (1969) και το περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής» (1980).
Στο συγγραφικό πεδίο οι έρευνές του έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: Στην παρουσίαση και ανάδειξη ορισμένων προσωπικοτήτων που αποτέλεσαν σταθμό και όριο στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην νεότερη Ελλάδα, στην μελέτη του Κυπριακού Ζητήματος και στην ανάλυση της εκδοτικής δραστηριότητας και της κίνησης των ιδεών στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1960 ως τις μέρες μας.
Επιμελήθηκε, σχολίασε και προλόγισε αρκετά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ ταυτόχρονα, έχει ασχοληθεί με την κριτική και έχει δημοσιεύσει αρκετά δοκίμια, μελέτες και άρθρα σε διάφορα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.
Σταθερή είναι η ενασχόλησή του με την ποίηση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες και έχει κυκλοφορήσει τέσσερεις ακόμα ποιητικές συλλογές.
Κυριότερες αυτοτελείς δημοσιεύσεις του είναι οι μελέτες: Γ. Σκληρός. Σταθμοί και όρια στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα, Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα, Κύπρος. Η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού, Πατριωτισμός, Διεθνισμός και Κυπριακό Ζήτημα στον συλλογικό τόμο με τους Tom Nairn, Michael Löwy κ.ά., Εθνικισμός ο σύγχρονος Ιανός, Ρήγας Βελεστινλής. Σταθμοί και όρια στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα, Η Γεωγραφία των Ανακαλύψεων και Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι και οι ποιητικές συλλογές: Περιπέτεια ή Επιστροφή αρ.2, Ταξίδι στη Νύχτα, Σκοτεινό Πέρασμα και Τελευταία Πατρίδα.


Ο Λουκάς Αξελός, συγγραφέας και εκδότης του «Στοχαστή», συγκέντρωσε, δίκην ανθολογίας, τα κείμενα 34 διανοητών που «μπορούν να αποτελέσουν επιβοηθητικά εργαλεία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός νέου ηθικού-πολιτιστικού και πολιτικού πλαισίου, αντιθετικού και αντίρροπου στον επερχόμενο Μεσαίωνα». Τα περισσότερα κείμενα έχουν  δημοσιευθεί στο περιοδικό «Τετράδια» και στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς». Στο εγχειρίδιο δημοκρατικής πολιτικής   παιδείας έχουν ανθολογηθεί    οι συγγραφείς-διανοητές: Ρήγας Βελεστινλής, Αντόνιο Γκράμσι, Δημήτρης Γληνός, Ιμμάνουελ Καντ, Μπερνάρ Κασέν, Ναόμι Κλαιν, Κάρελ Κόσικ, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κονδύλης, Μακρυγιάννης, Σεραφείμ Μάξιμος, Παν Μαρέινισεν, Χέρμπερτ Μαρκούζε, Καρλ Μαρξ, Μιχαήλ Μπακούνιν, Ετιέν Ντε Λα Μποεσί, Νορμπέρτο Μπόμπιο, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τομ Ναιρν, Στέφανος Νεμάνια, Κοστάντσο Πρέθε, Νατάσα Πολονύ, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, Ζαν-Ζακ Ρουσώ, Έντουαρτ Σαΐντ, Βίκτορ Σερζ, Αντρέ Σιφρίν, Γεώργιος Σκληρός, Μάο Τσε Τουνγκ, Τζούλιο Τζιράρντι, Αλέξης Ντε Τοκθίλ, Μαξ Χορκχάιμερ, Τεοντόρ Αντόρνο, Νίκος Ψυρούκης.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον «Στοχαστή» και έχει 150 σελίδες. Τα κείμενα έχουν μικρή έκταση και μεγάλο ενδιαφέρον για τον σημερινό ενεργό πολίτη-αναγνώστη.

Α.Ω., Η Αυγή, 9 Φεβρουαρίου 2014


Αφετηρία μιας πολύπλευρης επαναθεμελίωσης

Για το νέο βιβλίο του Λουκά Αξελού Scripta Manent Έγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας (Εκδ. Στοχαστής)


Ρήγας Βελεστινλής, Αντόνιο Γκράμσι, Δημήτρης Γληνός, Ιμμάνουελ Καντ, Μπερνάρ Κασέν, Ναόμι Κλαιν, Κάρελ Κόσικ, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Μακρυγιάννης, Σεραφείμ Μάξιμος, Γιαν Μαρέινισεν, Χέρμπερτ Μαρκούζε, ΚαρλΜαρξ, Μιχαήλ Μπακούνιν, Ετιέν Ντε Λα Μποεσί, Νορμπέρτο Μπόμπιο, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τομ Ναιρν, Στέφανος Νεμάνια, Κοστάντσο Πρέβε, Νατάσα Πολονύ, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, Ζαν Ζακ Ρουσώ, Έντουαρτ Σαΐντ, Βίκτορ Σερζ, Αντρέ Σιφρίν, Γεώργιος Σκληρός, Μάο Τσε Τουνγκ, Τζούλιο Τζιράρντι, Αλέξης ΝτεΤοκβίλ, Μαξ Χορκχάϊμερ, Τεοντόρ Αντόρνο, Νίκος Ψυρούκης... Τριάντα τέσσερεις διανοητές που υπηρέτησαν τις ιδέες και τον πολιτικό στοχασμό διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Τριάντα τέσσερεις διανοητές που τα γραπτά τους μένουν αλώβητα στον χρόνο και στον χώρο, ως ζωντανή μνήμη, θίγοντας θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν όλους μας.
Στον παρόντα τόμο, που ανθολόγησε ο συγγραφέας Λουκάς Αξελός, η απλή παράθεση κειμένων που αναδεικνύουν το πολυδύναμο και διαχρονικό της σκέψης των συγγραφέων τους, δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Το κυρίως ζητούμενο είναι πώς τα επιλεγμένα, ξεχωριστά αλλά και αλληλοσυμπληρούμενα αυτά κείμενα, τα οποία συμπυκνώνουν μ’ έναν ουσιαστικό τρόπο απόψεις, ιδέες και κριτικές παρατηρήσεις, μπορούν να αποτελέσουν επιβοηθητικά εργαλεία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός νέου ηθικού-πολιτιστικού και πολιτικού πλαισίου, αντιθετικού και αντίρροπου στον επερχόμενο Μεσαίωνα. Υπ’ αυτή την έννοια, η συλλογή αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει κατά πρώτο λόγο ένα εγχειρίδιο δημοκρατικής πολιτικής παιδείας, χρήσιμο στην κατάρτιση του σύγχρονου ενεργού πολίτη και κατά δεύτερο μιαν αφετηριακή βάση για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που έχει μια ενεργή σχέση με τον κόσμο των γραμμάτων και των ιδεών, αλλά και αντιλαμβάνεται, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη σημασία του θεωρητικού και πολιτικού του επανεξοπλισμού, την σημασία για μια κριτική επαναθεμελίωση του σημερινού αξιακού μας συστήματος.

 

Το σημειωματάριο του Λουκά Αξελού

 

Ελπίζω να γράψω πρόσεχα» περισσότερα, για το νέο βιβλίο του Λουκά Αξελού Scripta Manent–Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας (Εκδ. Στοχαστής). Πρόκειται για την ανθολόγηση πολιτικών κειμένων. Από τον Μαρξ ως τον Στέφανο Νεμάνια και από τον Γεώργιο Σκληρό στον Κονστάντσο Πρέβε, διαβάζουμε σημαντικά αποσπάσματα στοχασμού. Ένα μέρος τους, μάλιστα, είχε δημοσιευτεί και στον Δρόμο. Κάθε σελίδα αυτού του πολύτιμου Βιβλίου σε κάνει να σκεφτείς. Σου ανοίγει ορίζοντες και δρόμους. Με έκπληξη βλέπείς πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ο Ρήγας Φεραίος, με προβληματισμό σταματάς σε ζητήματα που είχες προσπεράσει. Βιβλίο πάνω απ’ όλα χρήσιμο σε αυτές τις δύσκολες αλλά και ενδιαφέρουσες εποχές...

Κ.Σ., Ο δρόμος της Αριστεράς, 25 Ιανουαρίου 2014

επιστροφή στην αρχή
σειρά ● προηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω