Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Δοκίμιο

 

προώθηση στο τέλος

ΛΟΥΚΑΣ ΑΞΕΛΟΣ
Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2012
Σελ. 128, €9,00
ISBN 978-960-303-203-8

  

   Καρπό μιας διαρκούς και σταθερής σχέσης του συγγραφέα με τα εκδοτικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν την πρόσληψη και επίδραση του έργου και των ιδεών του Αντόνιο Γκράμσι στην Ελλάδα αποτελεί το βιβλίο αυτό.
  Μέσα από ένα πλήθος στοιχείων ο συγγραφέας δίνει ένα σχήμα ερμηνείας στο γιατί και στις μέρες μας ο Γκράμσι είναι ορμητικά παρών, αντιστεκόμενος σθεναρά στην προοπτική του επερχόμενου Μεσαίωνα. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτύπωση μιας καταγεγραμμένης πραγματικότητας, που επικυρώνει το γεγονός ότι τα έργα του όχι μόνον εκφράζουν μια διαφορετική πολιτική λογική, αλλά – κυρίως – ότι ανήκουν σε μιαν άλλη πολιτισμική και ηθική σφαίρα, που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί από τους τετριμμένους κώδικες και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών στελεχών και διανοουμένων της εντός των τειχών Αριστεράς.
  Λιτά και τεκμηριωμένα ο Γκράμσι προβάλλει ως ένας υποδειγματικός επαναστάτης διανοούμενος, στον οποίο η ευρυμάθεια, αγωνία, αγρύπνια, αυστηρότητα και μοναδική σε αποχρώσεις και βάθος ποιότητα τρόπου σκέψης δένουν οργανικά με την αφετηριακή νοηματοδότηση της ζωής του, η οποία έχει αξία γι’ αυτόν μονάχα όταν αφιερώνεται, κυριολεκτικά και χωρίς παράπονο, στην εξυπηρέτηση ενός ιδανικού
  Την εργασία συμπληρώνουν ένα σύνολο στοιχείων που αφορούν την μετάφραση και έκδοση των έργων του Γκράμσι στα Ελληνικά, τις πρώτες απόπειρες μετάφρασης των Τετραδίων της Φυλακής στις ελληνικές φυλακές και εξορίες και την εκδοτική συνέχεια στενά συνυφασμένη με τις ιδεολογικές και πολιτικές περιπέτειες της καθόλου Αριστεράς
  Ο συγγραφέας της παρούσας εργασίας θέλησε να αποφύγει ένα έργο «εκθεσιακού χαρακτήρα», επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στο να δοθεί ένα βιβλίο με εργαλειακά χαρακτηριστικά, χρήσιμο και χρηστικό όχι μόνο για κάθε έναν που θέλει να έρθει σε μια πρώτη, κατ’ αρχήν επαφή με το έργο του μεγάλου Ιταλού στοχαστή, αλλά και για όσους έχουν έρθει ήδη σε επαφή με αυτό, θεωρώντας την τροφοδοσία τους με κάθε νέο προκύπτον υλικό ως οργανικό κομμάτι του πνευματικού τους οπλοστασίου.

 

Για τον συγγραφέα

 

   Ο Λουκάς Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι δι­δάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ιστορία της νεότερης Ελλάδας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το βιβλίο και διευθύνει από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις «Στοχαστής» (1969) και το περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής» (1980). Στο συγγραφικό πεδίο οι έρευνές του έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: Στην παρουσίαση και ανάδειξη, ορισμένων προσωπικοτήτων που αποτέλεσαν σταθμό και όριο στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην νεότερη Ελλάδα, στην μελέτη του Κυπριακού Ζητήματος και στην ανάλυση της εκδοτικής δραστηριότητας και της κίνησης των ιδεών στην Ελλάδα.
  Σταθερή είναι η ενασχόλησή του με την ποίηση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες, ενώ επιμελήθηκε, σχολίασε και προλόγισε αρκετά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και έχει δημοσιεύσει αρκετά δοκίμια, μελέτες και άρθρα σε διάφορα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.
  Κυριότερες αυτοτελείς δημοσιεύσεις του είναι οι μελέτες: Γ. Σκληρός. Σταθμοί και όρια στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα, Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα, Publishing activity and the movement of ideas in Greece
, Κύπρος. Η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού, «Πατριωτισμός, Διεθνισμός και Κυπριακό Ζήτημα» στον συλλογικό τόμο με τους Tom Nairn, Michael Löwy κ.ά., Εθνικισμός ο σύγχρονος Ιανός, Ρήγας Βελεστινλής. Σταθμοί και όρια στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα και Η γεωγραφία των ανακαλύψεων και οι ποιητικές συλλογές: Περιπέτεια ή Επιστροφή αρ.2, Ταξίδι στη Νύχτα, Σκοτεινό Πέρασμα και Τελευταία Πατρίδα.

 

Βιβλιοκριτική στο περιοδικό Hot Doc Μαρτίου 2013 (pdf}

Βιβλιοκριτική στο ηλεκτρονικό περιοδικό diastixo.gr (direct link)

 
επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς


Πατήστε για μεγέθυνση

Χρήστος Γραμματίκας
Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα


Πατήστε για μεγέθυνση

Scripta Manent
Εγχειρίδιον Πολιτικής Παιδείας


Πατήστε για μεγέθυνση

Δημήτρης Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ;
Άρης Βελουχιώτης
Ο λόγος στη Λαμία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω