Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Εκδοτική Ομάδα «Εργασία»

 

προώθηση στο τέλος

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Στοιχεία για την Εργατική Τάξη στην Ελλάδα Σήμερα

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1975
ISBN Δεν υπάρχει

  «Η γνώση για τη συγκρότηση των τάξεων πού συνθέτουν την ελληνική κοινωνία είναι νομίζω το πιο απαραίτητο μέσο για τη χάραξη σωστής πολιτικής, ιδιαίτερα στις στιγμές πού σήμερα ζούμε.
   Η σκέψη αυτή κι η παρότρυνση του Καθηγητή της Πολιτικής Επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας κ. Χαρίτωνος Κοριζή να προχωρήσω σε μια εργασία σύνθεσης για όσα παρατηρούσα ν’ αφορούν τη σημερινή ελληνική εργατική τάξη με οδήγησαν στο να καταπιαστώ με τα συγκεκριμένα θέματα πού περιέχονται στο βιβλίο αυτό.
   Όμως πρέπει ξεκάθαρα να τονίσω πως αυτή ή εργασία δεν θα γινόταν αν η δουλειά μου δεν με είχε φέρει πολύ κοντά στους εργάτες. Για καλή μου τύχη σε σημαδιακά χρόνια, στα 1973 και 1974, συνεργάσθηκα στενά με πολλούς εργαζόμενους και με ορισμένα εργατικά σωματεία, που ’δειχναν πραγματικό ενδιαφέρον για τα επαγγελμα-τικά ζητήματα του κλάδου τους. Τη μεγαλύτερη συνεργασία την είχα με τους εργα­ζόμενους στα τρόλλεϋ.
   Περιττό πάντως να λεχθεί πως η εξέταση των ζητημάτων που έχουν σχέση με την εργατική τάξη στην σημερινή Ελλάδα, δεν μπορεί να ολοκληρώνεται με το βιβλίο τούτο μόνο.
   Τα μειονεκτήματα της σημερινής ελληνικής εργατικής τάξης, δεν τα παραγνωρίζω, όπως δεν τα παραγνωρίζει κι η ίδια στην πλειοψηφία της. Στο βιβλίο επισημαίνονται επίσης βασικές καταστάσεις αντιφατικότητας, στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, μέσα στις όποιες ζει και κινείται τούτη τη στιγμή ή ελληνική εργατική τάξη.
   Όμως δεν αναιρούνται από αυτά οι δυνατότητες που οι Έλληνες εργάτες έχουν και, προ παντός, δεν αναιρείται με τίποτα η μεγάλη ιστορική αποστολή της τάξης τους.
   Το χειρόγραφο της μελέτης κλείσθηκε στις 19 του Οκτώβρη 1974. Πάρθηκαν όμως υπ’ όψη και τα σημαντικότερα γεγονότα και στοιχεία πού σημειώθηκαν μέχρι την 1.12.74.»

 
Θ.Ε.Θ.

επιστροφή στην αρχή
σειρά ● προηγούμενο ● επόμενοΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω