Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Εκδόσεις Ευρύαλος

 

προώθηση στο τέλος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΫΡΕ
Από τον Κλειστό Κόσμο στο Άπειρο Σύμπαν

Μετάφραση:  Παυλίνα Λάμψα
Επιμέλεια: Ηλίας Π. Νικολούδης

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1989
Σελ. 282, €16,00
ISBN Δεν υπάρχει

   Η περίοδος που καλύπτει τον 16ο και τον 17ο αιώνα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Η μεγάλη νοητική επανάσταση που διαδραματίστηκε, τότε, στη Δύση και είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία εξέλιξη, αν όχι τη γένεση, της σύγχρονης επιστήμης, τη στροφή προς τα εγκόσμια και την πράξη, τη ριζική αλλαγή του θρησκευτικού συναισθήματος, διαμόρφωσε τη σύγχρονη αντίληψη για τον κό­σμο και τη θέση μας μέσα σ’ αυτόν.
   Το έξοχο βιβλίο του Α. Κοϋρέ. «Από τον Κλειστό Κόσμο στο Άπειρο Σύμπαν», ερευνά την ουσία αυτής της επανάστασης, και απαντά στο ερώτημα «περί τίνος ακριβώς πρόκειται;» Ο κλειστός, ιεραρχημένος και γεωκεντρικός κόσμος των στοχαστών της αρχαιότητας και του μεσαίωνα αντικαθίσταται, τώρα, από ένα άπειρο και «αδιαφοροποίητο» σύμπαν, που δεν έχει θέση για ηθικές αξιολογήσεις και ενο­ποιείται σε τελευταία ανάλυση με την ταύτιση των συστατικών του και τη διατύπωση των μαθηματικών του νόμων. Αυτό το άπειρο σύμπαν είναι σήμερα ο κόσμος μας. Σε μια εποχή όπου ο καταστροφικός διαχωρισμός επιστήμης και φιλοσοφίας εξακο-λουθεί να δεσπόζει, είναι χρήσιμο και διαφωτιστικό να μελετήσουμε το βιβλίο του Κοϋρέ.
 
Για τον συγγραφέα
 
   Φιλόσοφος και ιστορικός της επιστήμης, ο Αλέξανδρος Κοϋρέ γεννήθηκε στη Ρωσία το 1882 και πέθανε στο Παρίσι το 1964. Από το 1908 έως το 1911 σπούδασε στο Γκαίτινγκεν με δασκάλους του τους Χούσερλ και Χίλμπερτ.
   Διετέλεσε μέλος του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και καθηγητής στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι.
   Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Μελέτες για τον Γαλιλαίο», «Μελέτες για τον Νεύτωνα», «Η Ιστορία της Επιστήμης» και «Η Ιστορία της Φιλοσοφίας».
   Οι απόψεις του στα θέματα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της επιστήμης έχουν επηρεάσει βαθύτατα όλους τους σύγχρονους μελετητές.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω