Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Εκδόσεις Ευρύαλος

 

προώθηση στο τέλος

PIERRE LÉVÊQUE, PIERRE VIDAL-NAQUET
Κλεισθένης ο Αθηναίος

Μετάφραση: Στ. Γεωργοπούλου
Επιμέλεια: Χρήστος Γραμματικός

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1989                  
Σελ. 208, €16,00
ISBN Δεν υπάρχει

   Η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αθήνα, το 507/506 π.Χ., είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η ριζική αλλαγή των θεσμών συνοδεύεται μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία ενός κυριολεκτικά νέου χώρου και χρόνου, με καθαρά πολιτειακό χαρακτήρα. Οι συγγραφείς ερευνούν με έξοχο τρόπο την υπόσταση της νέας αυτής δομής του χώρου και του χρόνου, τη σχέση της με την ελληνική σκέψη και τέχνη, τις συνέπειες της για τη μετέπειτα ιστορία της αρχαιότητας.
   Το κείμενο απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε ιστορικούς και φιλόλογους και γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο, χωρίς να είναι απρόσιτο. Σε μια εποχή, όμως, όπου έχουμε ξεχάσει ότι οι κατεξοχήν δημοκρατικοί θεσμοί είναι η δια κλήρου ή εκ περιτροπής άσκηση της εξουσίας, όπου η απάθεια του πολίτη παρουσιάζεται ως δημοκρατικό χαρακτηριστικό, όπου πιστεύουμε, εσφαλμένα, ότι η εκλογή αντιπρο-σώπων αποτελεί το ύψιστο δημοκρατικό αγαθό, βιβλία σαν τον «Κλεισθένη τον Αθηναίο» είναι απαραίτητα για κάθε πολίτη.

Για τους συγγραφείς

   Ο Pierre Vidal-Naquet είναι καθηγητής στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι. Συγγραφέας πολυάριθμων και σημαντικών άρθρων και βιβλίων για την αρχαιότητα, όπως «Le Chasseur Noir», «Mythe et Tragédie» (με τον J.P.Vernant), «Économies et sociétés en Grèce ancienne» (με τον Μ. Austin), καθώς και έργων που θίγουν σύγχρονα προβλήματα, όπως «La torture dans la République», «Journal de la Commune étudiante», «Les assassins de la mémoire» κ.λπ.
   Ο Pierre Lévêque είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπεζανσόν. Τα γνωστό-τερα συγγράμματα του είναι «L’Aventure grecque», «Agathon», «Bêtes, dieux et homes» κ.λπ.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο




ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω