Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Εκδόσεις Ευρύαλος

 

προώθηση στο τέλος

JAMES M. REDFIELD
Η Τραγωδία του Έκτορα

Φύση και Πολιτισμός στην Ιλιάδα

Μετάφραση:  Ολυμπία Μπακάλη
Επιμέλεια: Χρήστος Γραμματικός

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1992
Σελ. 360, €16,00
ISBN Δεν υπάρχει

   Ο Τζέημς Ρέντφηλντ αγαπάει τον Έκτορα και μας το δηλώνει από την αρχή. Στο πρόσωπό του βλέπει έναν «μάρτυρα του ηθικού χρέους», ο οποίος τίθεται ανεπιφύ-λακτα στην υπηρεσία της κοινότητάς του, επιστρατεύοντας όλες τις ικανότητες του υπέροχου χαρακτήρα του. Στην πορεία της ιστορίας του έρχεται αντιμέτωπος με δυνάμεις που τον υπερσκελίζουν, με καταστάσεις στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία. Υποπίπτει έτσι σε σφάλμα, το οποίο ανεξέλεγκτα οδηγεί στο τραγικό του τέλος.
   Η τραγωδία του Έκτορα. όμως, είναι απλό υποσύνολο της υπερτραγωδίας της Ιλιάδας. Μια άλλη θεμελιώδης πτυχή είναι η τραγωδία της αντιθετικής μορφής του Αχιλλέα. Ο συγγραφέας, μέσα από την αντιπαράθεση των δύο αυτών ηρώων, οδηγείται να εξετάσει διεξοδικά το πολυσήμαντο του ηρωικού έπους: ηρωική ηθική, λειτουργία του πολιτισμού, κοινότητα και άτομο, σχέση πολιτισμού και φύσης, τέχνης και πολιτισμού.
   Το αποτέλεσμα δεν είναι «άλλο ένα βιβλίο για την Ιλιάδα», αλλά ένα από τα σπάνια επιτεύγματα του ανθρωπίνου πνεύματος, δια του οποίου ο συγγραφέας υπερβαίνει το άμεσο θέμα του - το ηρωικό έπος - και προσφέρει μια εξαιρετική και γόνιμη συζήτηση για το αιωνίως επίκαιρο και ζωτικό θέμα της σχέσης του ανθρώπου με τον πολιτισμό του, την κοινότητά του, τη φύση και την τέχνη. Ο Τζέημς Ρέντφηλντ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω