Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ιστορία - Γεωγραφία - Λαογραφία - Μαρτυρίες

 

προώθηση στο τέλος

Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Ο Λάμπον α σο Καρς

Η Οδύσσεια ενός Ποντίου από τον Καύκασο

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2013
Έρευνα, Επιμέλεια, Σχόλια: Δαμιανός Βασιλειάδης
σελ. 160, €10,00

Πατήστε για μεγέθυνση

   Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από έναν Έλληνα του Πόντου, αποτελεί μιαν ακόμη αυθεντική μαρτυρία για το βάρος και το βάθος της ελληνικής παρουσίας στην Μ. Ασία, τον Καύκασο, την Ν. Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο.
  Γραμμένη λίγο πριν από τον θάνατό του, η σύντομη αυτή αυτοβιογραφία του Χαράλαμπου Βασιλειάδη περιγράφει τις οδυσσειακού χαρακτήρα περιπέτειές του μέχρι να καταλήξει για πέμπτη και τελευταία φορά πρόσφυγας στην ακριτική Φλώρινα.
  Σαν κινηματογραφική ταινία τρέχουν τα χρόνια με την ζωή του στον Καύκασο, την παιδική ηλικία, την ξεχωριστής έντασης σχέση με τον πατέρα του, τον πρώτο του έρωτα και την πρώτη φυγή του στα ποντιακά χωριά του Νοβοροσίσκ, όπου η συνάντησή του με τον θείο του Στάθιο αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική φυγή του από το πατρικό σπίτι για να καταταγεί στον ρωσικό στρατό.
  Σε αυτήν την πλέον χαρακτηριστική περίοδο της ζωής του ως Κοζάκος ανθυπολοχαγός, θα ζήσει από τα μέσα τα συγκλονιστικά γεγονότα του ρωσογερμανικού μετώπου, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον ανελέητο αγώνα Λευκών και Μπολσεβίκων μέχρι την επικράτηση των τελευταίων, που τον οδήγησαν στην τελευταία προσφυγιά «μετά από πολλές περιπέτειες με νεκρούς και τραυματίες σε κάθε μεριά που περνούσα και πολλές μεταμφιέσεις», στην Ελλάδα.
  Σε αυτό το τελευταίο ουσιαστικά της ζωής του προσόρμισμα θα βρει μόνιμο πλέον καταφύγιο, όπου και θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, όπως λιτά το αποτυπώνει στο τέταρτο μέρος της αυτοβιογραφίας του.
  Ένα βιβλίο μνήμης, αλλά όχι μόνον. Μια αυτοβιογραφία που πέρα από την καθαρά προσωπική ιστορία, περιγράφει με τρόπο απλό, βιωματικό και ανεπιτήδευτο μια σημαντική περίοδο που συμπίπτει με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτού του Έλληνα ακρίτα, ριζωμένου στην περιοχή του Πόντου και του Καυκάσου για περισσότερο από τρεις χιλιετίες.

Για τον συγγραφέα

  O Χαράλαμπος Βασιλειάδης γεν­νήθηκε στις 10 Απριλίου 1898 στο χωριό Τσατάχ, του υπό τσαρική διοίκηση Επαρχείου του Καρς. Οι γονείς του κατέφυγαν στην περιοχή, ως πρόσφυγες από την τουρκοκρατούμενη περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου, για να σωθούν από το ζυγό των Τούρκων. Δεκαπέντε χρονών κατετάγη στον τσαρικό στρατό και πήρε μέρος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Αυστρο-Γερμανών.
  Έζησε την κατάρρευση του τσαρικού στρατού και τα τραγικά γεγονότα της Επανάστασης του 1917 στο μέτωπο. Μετά την παράδοση του Επαρχείου του Καρς από τον Λένιν στους Τούρκους το 1918 οδήγησε, κάτω από ανείπωτες συνθήκες, σύσσωμο το χωριό του στον Βόρειο Καύκασο, στην περιοχή των Κοζάκων του Κουμπάν, για να αποφύγει τη σφαγή. Οι εμφύλιες διαμάχες τον έταξαν στις γραμμές των Λευκών εναντίον των Μπολσεβίκων. Το 1920, μετά την ήττα των Λευκών υπό τον στρατηγό Ντενίκιν, με μέρος των συγγενών και χωριανών του, αναχωρεί μετά από πολλές περιπέτειες για την Ελλάδα, βιώνοντας το δράμα των προσφύγων. Υπήρξε ο ίδιος και οι συγγενείς του πέντε φορές πρόσφυγας, με τελική κατάληξη τη Φλώρινα, όπου έζησε με την οικογένειά του, αποτελούμενη από τέσσερα παιδιά, έως το τέλος της ζωής του.
  Η σύντομη αυτοβιογραφία του, που συνέγραψε ο ίδιος, λίγο πριν το θάνατό του, αποτελεί μιαν αντιπροσωπευτική βιωματική αφήγηση της μοίρας του ποντιακού Ελληνισμού, την οποία και ο ίδιος εβίωσε δραματικά. Απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 1985.


επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Τα αρμενικά επώνυμα έχουν τη δική τους ιστορίαΧαράλαμπος Βασιλειάδης
Ο Λάμπον α σο Καρς
Δημήτρης Πεταλας
Από τον Βαλτάριους στους Νιμπελούνγκεν και τον Ρολάντ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω