Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ιστορία - Γεωγραφία - Λαογραφία - Μαρτυρίες

 

προώθηση στο τέλος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
Από τον Βαλτάριους στους Νιμπελούνγκεν και τον Ρολάντ

Συγκριτικές Προσεγγίσεις

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2013
Σελ. 240, €13,00

Πατήστε για μεγέθυνση

Τρία μεσαιωνικά έπη, Βάλτερ ο χεροδύναμος, Το Τραγούδι του Ρολάντ και Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν· το πρώτο, το αρχαιότερο (Θ΄-Ι΄ αι.), και το τελευταίο, το πιο πρόσφατο (περί το 1200), ανήκουν στον γερμανικό ηρωικό κύκλο, ενώ το δεύτερο, καταγεγραμμένο περί το 1080, στον παλαιό γαλλικό, αν και με ρίζες επίσης γερμανικές. Ρίζες, πολύ παλαιότερες από την εποχή της καταγραφής τους, που ανάγονται στις Μεγάλες Μεταναστεύσεις των Λαών και, όσον αφορά Το Τραγούδι του Ρολάντ, και στους αγώνες του Καρλομάγνου κατά των Αράβων της Ισπανίας.
Τα έπη είναι απλά, δημοτικά τραγούδια λιγότερο ή περισσότερο επεξεργασμένα· οι ήρωες δεν επιτελούν άθλους για τον εαυτό τους ή για κάποιαν απρόσιτη κυρά – όπως στα μεσαιωνικά μυθιστορήματα –, αλλά για να δοξάσουν τον λαό από τον οποίον προέρχονται και του οποίου ενσαρκώνουν το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία. Πίσω όμως από την απλότητα αυτή, κρύβεται ένας τεράστιος πλούτος: πολύτιμα ιστορικά στοιχεία, στοιχεία μυθολογικά, θρησκειολογικά και λαογραφικά, υπό το φως των οποίων όχι μόνον διεισδύουμε καλύτερα στα κείμενα, αλλά ερχόμαστε σε επαφή με παραπλήσια, ακόμα και πανομοιότυπα στοιχεία από τον Διγενή Ακρίτα ή και άλλες δοξασίες από τον ελληνικό, αλλά και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
Ο εντοπισμός, τέλος, ύστερων παρεμβάσεων βοηθά στο να ξεχωριστεί η ήρα από το στάρι και να προκύψει, στο μέτρο του δυνατού, ο πρωταρχικός δραματικός επικός πυρήνας.
Αυτά τα σημαντικά στοιχεία φιλοδοξεί να αναδείξει το βιβλίο αυτό, καρπός εικοσιπενταετούς και πλέον συστηματικής έρευνας και μελέτης του συγγραφέα στα μεγάλα μεσαιωνικά έπη.

Για τον συγγραφέα

O Δημήτρης Πεταλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (PARIS IV), από το οποίο πήρε τον τίτλο του maître της Μεσαιωνικής Φιλολογίας. Αργότερα εξεπόνησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδακτορική διατριβή με θέμα Η εικόνα του επικού ήρωα στα μεσαιωνικά γαλλικά ηρωικά άσματα και στο έπος του Διγενή Ακρίτα. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ιδρύματος Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, καθώς και της Société Rencesvals (διεθνούς εταιρείας μελέτης του μεσαιωνικού έπους με έδρα το Πανεπιστήμιο της Λιέγης). Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (πανεπιστήμια Πατρών, Γρανάδας, Γενεύης, Οξφόρδης, Ανωτάτη Ακαδημία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά («Λαογραφία», «Παρνασσός», «Τεκμήριον», «Mésogeios», «Иконографске студије»/Βελιγράδι κ.ά.). Εκτός από τη Γαλλική, μιλάει τη Γερμανική, τη Σερβική και την Αγγλική. Μεταξύ των μεταφράσεών του συγκαταλέγονται: Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν (από τη μέση υψηλή Γερμανική), Το τραγούδι του Ρολάντ (από την παλαιά Γαλλική), Βάλτερ ο χεροδύναμος (από τη Λατινική) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας.

 


επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Τα αρμενικά επώνυμα έχουν τη δική τους ιστορίαΧαράλαμπος Βασιλειάδης
Ο Λάμπον α σο Καρς
Δημήτρης Πεταλας
Από τον Βαλτάριους στους Νιμπελούνγκεν και τον Ρολάντ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω