Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΞΙΜΟΥ
 Στα Χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1984
εξαντλημένο
ISBN Δεν υπάρχει

   Η Πηνελόπη Μάξιμου γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Τακτική συνερ-γάτρια στη «Διάπλαση των Παίδων» του Ν. Παπαδόπουλου, και αργότερα του Γρ. Ξενόπουλου. Στα 1933 παρουσιάζεται από τις στήλες της «Νέας Εστίας» με το ψευδώνυμο Ιρσίμ, ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί με το ίδιο ψευδώνυμο την πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του αλήτη».
   Ασχολήθηκε κυρίως με την συγγραφή παιδικών βιβλίων, τρία από τα οποία έχουν τιμηθεί με βραβείο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς». Το βιβλίο της «Κούλουρη» έκανε δυο εκδόσεις στα Γερμανικά και επαινέθηκε ιδιαίτερα από τον γερμανόγλωσσο τύπο.
   Η Πηνελόπη Μάξιμου είχε συνεργαστεί με διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Στο εξωτερικό παράμεινε πολλά χρόνια αναγκαστικά εκπατρι-σμένη μαζί με τον άντρα της, παλαίμαχο κομμουνιστή ηγέτη, Σεραφείμ Μάξιμο. Στη διάρκεια αυτή συνεργάστηκε κατά μεν την παραμονή της στην Πράγα με το περιοδικό «Λίντοβυ Νοβινύ» και την εφημερίδα «Ρούντε Πράβο», ενώ στη Βιέννη συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Βιέννης και διάφορα περιοδικά. Την ίδια περίοδο, ήταν - αυτόχρονα - ανταποκρίτρια του «Ελληνικού Βορρά» και της «Γυναίκας».
   Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά περισσότερα από είκοσι παιδικά και άλλα βιβλία, και έχουν μεταφραστεί αρκετά έργα από τα Γαλλικά και Γερμανικά.
   Πέντε εργασίες της Πηνελόπης Μάξιμου έχουν κυκλοφορήσει, με θέματα παρμένα από την ελληνική ιστορία: «Ο Μέγας Αλέξανδρος», «Η μάχη του Μαραθώ-να», «Ιστορίες γύρω από την Ακρόπολη», «Κοντά στην Αθηναΐδα», «Στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού».
   Ο Αλέξιος Κομνηνός είναι το πρώτο έργο μιας σειράς που σχετίζεται με το Βυζάντιο και αφορά κυρίως στη δυναστεία των Κομνηνών. Η σειρά αποτελείται από άλλους τέσσερεις τόμους: Α) Οι πρώτοι σταυροφόροι στο Βυζάντιο, Β) Μανουήλ Κομνηνός: Ο Ιππότης Αυτοκράτορας, Γ) Η καταστροφή της Θεσσαλονίκης και Δ) Μορφές Βυζαντινών αυτοκρατόρων.
   Έχει επανειλημμένα γραφεί ότι στις ιστορικές εργασίες της Πηνελόπης Μάξιμου δένεται θαυμαστά ο μύθος με την ιστορία. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και ο Άγγελος Φουριώτης σε μια χαρακτηριστική κριτική του:
   «Γοητεύει η επιστροφή στο παρελθόν. Αρκεί αυτός που την προσφέρει να έχει τη δύναμη όχι απλώς να το απαθανατίσει, αλλά να το απαθανατίσει ζωντανά, έτσι, που εσύ, ο αναγνώστης, να πιστεύεις ότι ο ίδιος συνθέτεις αυτό πού σου προσφέρεται. Αυτή τη δύναμη την έχει η Πηνελόπη Μάξιμου...» 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω