Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΞΙΜΟΥ
 Οι Πρώτοι Σταυροφόροι στο Βυζάντιο

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1989
Σελ. 160, €10,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   Σκοπός των Σταυροφόρων ήταν να βοηθήσουν τους χριστιανούς της Ανατολής που δεινοπαθούσαν από τους Τούρκους. Έτσι, τουλάχιστον, διεκήρυτταν μέσω του πιο θερμού υποστηρικτή τους του πάπα Ουρβανού Β’. Και δέχθηκε ο τότε αυτο-κράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός τις προτάσεις του πάπα, να σταλούν δηλαδή στην Αυτοκρατορία Σταυροφόροι για να απαλλαγεί η Μ. Ασία από την τουρκική εισβολή.
   Δεν ήρθαν όμως απλοί Σταυροφόροι, αλλά στρατιές πεινασμένων πολεμιστών με εχθρικές διαθέσεις, που γρήγορα αποκάλυψαν τον ενδόμυχο πόθο της Δύσης. Την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
   Πώς περνούσαν οι μέρες στη Βασιλεύουσα; Πώς διαβιούσαν οι κάτοικοι με τους κακόβουλους ξένους γύρω στα τείχη τους; Πολέμησαν οι Σταυροφόροι; Πώς πολέμησαν; Ελευθερώθηκαν οι Άγιοι Τόποι; Με λόγια απλά εξιστορείται η πρώτη Σταυροφορία. Αλλά και η ζωή των κατοίκων. Δύσκολα χρόνια. Μα όπως πάντα, είχε και τότε η ζωή τις αστροφεγγιές της.

Για τη συγγραφέα

   Η Πηνελόπη Μαξίμου γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Τακτική συνεργάτρια στη «Διάπλαση των Παίδων». Στα 1933 παρουσιάζεται από τις στήλες της «Νέας Εστίας» με το ψευδώνυμο Ιρσίμ, ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί με το ίδιο ψευδώνυμο την πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Τα Χριστού-γεννα του αλήτη». Ασχολήθηκε κυρίως με την συγγραφή παιδικών βιβλίων, τρία από τα οποία έχουν τιμηθεί με το βραβείο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς». Το βιβλίο της «Κούλουρη» έκανε δύο εκδόσεις στα Γερμανικά και επαινέθηκε ιδιαίτερα από τον γερμανόγλωσσο τύπο. Η Πηνελόπη Μαξίμου είχε συνεργαστεί με διάφορα Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά περισσότερα από είκοσι παιδικά και άλλα βιβλία της, και  αρκετά έργα σε μετάφρασή της από τα Γαλλικά και Γερμανικά. Η εργασία της η σχετική με το Βυζάντιο αφορά στη δυναστεία των Κομνηνών. Η ιστορία περιλαμ-βάνεται σε τέσσερις τόμους: Α) Στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού, Β) Οι πρώτοι Σταυροφόροι στο Βυζάντιο, Γ) Μανουήλ Κομνηνός και Δ) Η καταστροφή της Θεσσαλονίκης. Σε μερικές από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες που ανέδειξε η αυτοκρατορία, είναι, επίσης, αφιερωμένο και το βιβλίο της Μορφές Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω