Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Οι Ηττημένοι

 Χρονικό Βαγγέλη Γιαννόπουλου

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Στέλα Γκρανιά

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1988
Σελ. 96, €8,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΙSBN Δεν υπάρχει

   «Οι Ηττημένοι» μας μεταφέρουν στην εποχή του τέλους της εμφύλιας σύγκρουσης. Είναι το χρονικό της σταδιακής συντριβής της ελπίδας της ελπίδας πως μπορούσε ο κόσμος μας ν’ αλλάζει. Μέσα από τις μνήμες του Βαγγέλη Γιαννόπουλου προβάλλει το δράμα του διαψευσμένου ανθρώπου. Η ήττα φωτίζει ετούτη τη διάψευση εντονότερα. Ο άνθρωπος εδώ μένει ολοκληρωτικά γυμνός και μόνος μέσα στη συντριβή του. Μόνος με το φόβο του, την καχυποψία, την πίκρα, την αρρώστια, το κρύο, την πείνα, το θάνατο. Οι «νικητές» είναι αμείλικτοι, το ίδιο και οι δικοί σου μες στον τρόμο τους σύντροφοι και συγγενείς. Ο πατέρας προτρέπει το γιο του, ο οποίος κρύβεται μες σε λάκκο, να παραδοθεί. Ωστόσο, και μες στον πιο άγριο φόβο, λάμπει η ανθρωπιά.
   Μέσα από τους «Ηττημένους» αναδύεται η οδύνη του ανθρώπου πέρα από κάθε πολιτική εφημερότητα. Σταυρώνεσαι σ’ έναν εμφύλιο πόλεμο, είτε είσαι μ’ εκείνους που πυροβολούν είτε με τους άλλους που δέχονται τη σφαίρα.
   Με γραφή άκρας λιτότητας, η συγγραφέας αφήνει τα πράγματα να μιλήσουν μόνα τους. Και κατορθώνει να μας δώσει ένα σπαρακτικό, βαθύτατα ουμανιστικό, αλλά και άρτιο αισθητικά έργο. Ένα έργο που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας.
   Η Βασιλική Παπαγιάννη γεννήθηκε και ζει στη Λάρισα. Άλλα βιβλία της: «Κατα-χνιά», «Ανάγνωσμα πριν από τη βραδινή προσευχή», «Ώριμη νιότη», «Το επιφώνη-μα της φωτιάς», «Κυράνω».

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω