Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
Τα Απόκρυφα Ποιήματα

Α΄ έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1997
Σελ. 80, €8,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-060-0

   «Οι μόνες τιμές που γνώρισα / ήταν αυτές των προϊόντων» αναφέρει στο πρώτο ποιητικό βιβλίο του ο Δημήτρης Πορφυρής που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων δημοσιεύσεων ποιημάτων του σε γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: «Οδός Πάνος», «Πλανόδιον», «Γράμματα και Τέχνες», «Θέματα Λογοτε-χνίας», κ.ά.
   Κι αυτή δεν είναι μόνο η διαμαρτυρία ενός ποιητή απέναντι σε μια «κυνονία εγω-προβάτων», αδερφοφάδας, ατομικισμού και ομαδοποίησης, αλλά το μικρό «ουρλιαχτό», η ακαριαία κραυγή απόγνωσης του τέλους, καθενός που η θυσία του θάβεται μαζί με τον θυσιαζόμενο. Για να γίνει πιο αισιόδοξος στη «(Συνέχεια)»: «κι αν μας περιφράξανε με τοίχους κάτασπρους / σαν τ’ ακαθήλωτα δέντρα / πάνω από αυτούς θα υψωθούμε».
   «Τα Απόκρυφα Ποιήματα» είναι μια σειρά ιδεών η γεγονότων, προσωπικών ή κοινωνικών που μένουν στο περιθώριο η ξεβράζονται νεκρά στην «επιπόλαιη επιφάνεια», όπως: «ο τοίχος δεν έπεσε ποτέ / ηρώο πεσόντων έγινε / κι απέκτησε τιμές». Γι’ αυτόν, «Ο πολεμικός χάρτης» είναι:


«Τα  μέτωπα  του  πολέμου  σχεδιάστηκαν
πάνω  στα  μέτωπα  των  βρεφών.
Νεογέννητα  που  πέθαναν  για  μια  πατρίδα
που δεν θα γνωρίσουν ποτέ».

 

   Ο Πορφυρής επαναφέρει στην ποίησή του τη  λησμονημένη  Μπρεχτική  πατρίδα, αυτήν που «με αφορμή μιαν  ερώτηση για  την πατρίδα: μπορώ  να πεινάσω  οπουδήποτε, έλεγε».

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω