Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΦΥΤΡΑΣ
50 + 4 Κραυγές

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης 2006
Σελ. 176, €10,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-151-8

   50+4 Κραυγές: Ένα μικρό σύνολο από κείμενα που μοιάζουν με δοκίμια. Ίσως και ποιήματα με περισσότερες όμως λέξεις. Μπορεί, πάλι, να είναι οι αφαιρετικές σκέψεις ενός σκεπτόμενου νου ή ακόμη και οι εικόνες ενός εναλλακτικού ζωγράφου που χρησιμοποιεί για χρώμα το λόγο…
   Ο Λευτέρης Φύτρας εμπνεύστηκε τη σύνθεση αυτού του βιβλίου μπροστά από την Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο. Ο ίδιος γράφει σχετικά στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Οι Κραυγές είναι μια «πλάγια» ματιά του κόσμου, που ξεκίνησε από αδέσποτη σπίθα της Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο, καθώς ήμουν απορροφη-μένος μπροστά σε κάποιο αντίγραφό της…» Τα μικρά αυτά δοκίμια μοιάζουν με σύνθετες μυθοπλασίες που δανείζονται στοιχεία από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ μέσα τους ευδοκιμεί επιδέξια ο Σουρρεαλισμός. Εκφράζεται άραγε ο Σουρρεαλισμός μέσα από το δοκιμιακό λόγο; Ίσως, όταν το δοκίμιο μεταμορ-φώνεται αβίαστα σε ποίημα ή ακόμη και σε διήγημα και αντίστροφα. Ο προβλημα-τισμός του συγγραφέως, άλλωστε, εκτείνεται σε πολυεπίπεδα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο ως αυτόνομη ύπαρξη, αλλά και τον άνθρωπο ως κομμάτι της κοινωνίας μας ή και ακόμα αυτού του πλανήτη.
   Η άτακτη «τάξη» της σκέψης του Λευτέρη Φύτρα βάζει τον αναγνώστη σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι αναζήτησης του νοήματος και της αλήθειας, η οποία τελικά αποκρυσταλλώνεται, άλλοτε πιο ξεκάθαρα και άλλοτε πιο έμμεσα, σε ένα αυτούσιο ηθικό δίδαγμα. Στις Κραυγές οι ήρωες αρχίζουν από την εποχή του Πλάτωνα και πιο πίσω, για να φτάσουν μ’ ένα σύνθετο τρόπο μέχρι σήμερα, μέσα από μια έντονη ανάδυση σουρεαλιστικών εκλάμψεων... Μέσα στις σελίδες του παρόντος βιβλίου ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε ένα κόσμο όπου ο Λουδοβίκος ο ΙΔ΄ περπατά μαζί με το Δάντη στο δάσος της Βουλώνης, ο Μωυσής απλώνει το χέρι του στον Αραφάτ για να μεταφέρουν μαζί μια νεκρή καμήλα, ενώ ο Μπετόβεν τρώει μαζί με τον Σαίξπηρ σε ένα εστιατόριο κοντά στον Σηκουάνα. Κάπου άλλου, ο Μπλερ θα χαρίσει το ημίψηλο του στον Ρήγα Φεραίο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα σβήσει το «EL.» μπροστά από κάθε πινακίδα του αεροδρομίου που γράφει «EL. VENIZELOS», ο Μαχάτμα Γκάντι θα ψάξει το Σωκράτη για ν’ ανταλλάξουν ιδέες, ενώ ο Ξέρξης θα περάσει τη νύχτα του μέσα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα στο Αιγάλεω…

 Δείγμα γραφής
 
   «Μια καμήλα προσπαθούσε να σωθεί από την οργή του ποταμού. Τα κατάφερε και βγήκε στην όχθη καταματωμένη. Άρχισε να βγάζει κάτι περίεργες κραυγές, που δεν έμοιαζαν να είναι της καμήλας, αλλά μάλλον ουρλιαχτό ανθρώπων, ενός ολόκληρου λαού. Ήταν ένα μουγκανητό αγελάδας, που έσμιγε θαρρείς με το γεμάτο απελπισία χλιμίντρισμα αλόγου, το αδύναμο βέλασμα προβάτου και το εφιαλτικό άγριο αλύχτημα λύκου. Ένα βογκητό απροσδιόριστο. Τα μάτια της καμήλας εξείχαν από τις κόγχες τους, το στόμα της άφριζε και τα πόδια της έτρεμαν. Έπεσε καταγής κι έμεινε κει ακίνητη, με τα πόδια ψηλά να φασκελώνουν τον ουρανό, ασάλευτη, νεκρή. Ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του στον Αραφάτ και μαζί οι δύο έσυραν την καμήλα στο σωρό των πτωμάτων. Αργότερα, κάποιοι Παλαιστίνιοι στρατιώτες τα έθαψαν όλα μαζί και την καμήλα σ’ ένα λάκκο που είχαν ανοίξει προηγουμένως οι βόμβες.»
 
Για τον συγγραφέα
 
   Ο Λευτέρης Φύτρας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933. Ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού, ενώ το 1984 παραιτήθηκε από το στρατιωτικό σώμα με τον βαθμό του Ταξίαρχου. Εργάστηκε για μία δεκαετία στο Σικάγο ως κτηματομεσίτης, διδάσκαλος σε ελληνοαμερικάνικα σχολεία και δημοσιογράφος σε έντυπα του Σικάγου και της Νέας Υόρκης. Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα και μικρά δοκίμια, ενώ έχει κυκλοφορήσει σε Ελλάδα και ΗΠΑ πέντε βιβλία.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω