Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Νεοελληνικά Κείμενα - Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ
Ο Χρόνος και η Λίμνη

Α΄ έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης 2008
Σελ. 64, €8,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 978-960-303-169-7

   Ένας ποταμός ο χρόνος και κυλάει αδιάκοπα. Η παρούσα στιγμή, κοινή μα και τόσο ξεχωριστή για τον καθένα, ήδη αποτελεί παρελθόν. Σύντομα εκρέει στη λίμνη. Θα σταθεί λίγο στην επιφάνειά της, στην περιορισμένη χώρα του συνειδητού, για να στοιβαχτεί στη συνέχεια στο βυθό της, στο ατομικό υποσυνείδητό μας. Προσωπικά όνειρα κι εφιάλτες απαλλαγμένα από τα δεσμά του χώρου και του χρόνου βρίσκονται εκεί σε διαρκή πόλεμο και ειρήνη. Ο απόηχός τους φτάνει στην επιφάνεια άλλοτε ως ακαθόριστος βόμβος κι άλλοτε ως μάχη που διασαλεύει τη συνήθως ακύμαντη μακαριότητά της.
   Εκτός του ατομικού υποσυνείδητου όμως, στο βυθό της λίμνης κείται και το συλλογικό υποσυνείδητο. Ο βυθός έτσι απλώνεται, γίνεται βυθός πελάγους κι ωκεανού, για να αγκαλιάσει διαχρονικά συσσωρευμένες πανανθρώπινες εμπειρίες, απωθημένες, μα υπαρκτές. Και βέβαια στο βυθό δεν υπάρχουν σύνορα που να διαχωρίζουν το ατομικό από το συλλογικό υποσυνείδητο, αλλά το καθένα περιέχει και περιέχεται στο άλλο, επηρεάζει κι επηρεάζεται από το άλλο.
   Ελεύθερη κατάδυση η ποίηση στο βυθό της λίμνης. Ταξίδι αυτογνωσίας με μόνο σύντροφο μια αναπνοή. Στο βυθό, όπου ο συμβολισμός έχει πρωτεύοντα ρόλο, όπως και στην ίδια, που δονείται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές του δονήσεις.

Στέργιος Πολύζος 

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΓιώργος Γκανέλης
Υπό το μηδένΝικόλας Λεβέντης
Η αλήθεια των στιγμών

Πατήστε για μεγέθυνση

Αντρέας Σουσουρής
Ιστορίες του χαράματος
(Β΄τόμος)

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω