Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Οικολογία - Οικογεωγραφία

 

προώθηση στο τέλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ
Μύθοι της Ανάπτυξης στους Τροπικούς

Οικογεωγραφία

Δ΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1986
Σελ. 216, €12,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-092-9

   Το βιβλίο αυτό είναι καρπός πολυετούς εργασίας του συγγραφέα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και της επί τόπου δουλειάς του, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Επίκεντρο της προβληματικής του είναι η διαδικασία της ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και το περιβάλλον σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Η ιστορική, η ανθρωπολογική, η οικονομική και η γεωγραφική διάσταση συμπλέκονται για να δώσουν την οικολογική προβληματική, να περιγράψουν δηλαδή τις φυσικές καταστροφές, την συρροή στις μεγαλουπόλεις, την εξαθλίωση των μαζών τους λιμούς, την ερημοποίηση, την καταστροφή του τροπικού δάσους. Η κάθε γεωγραφική ενότητα εξετάζεται λοιπόν ιστορικά τόσο από τη σκοπιά της φυσικής γεωγραφίας όσο και της ανθρωπο-γεωγραφίας. Έτσι προκύπτει άλλωστε και ο φιλόδοξος όρος οικογεωγραφία που χρησιμοποιείται ως έννοια κλειδί για να αποσυντεθούν οι αναπτυξιακοί μύθοι. Μύθοι που έθρεψαν τις μεταπολεμικές γενιές και που σήμερα αποδεικνύονται ανίκανοι να θρέψουν το όνειρο.
   Στο βιβλίο του Μιχάλη Μοδινού η επιστημονικότητα υποβάλλεται σε διαρκή έλεγχο και δίνει κάποτε τόπο στη φρέσκια ματιά, στον εξονυχιστικό έλεγχο λεπτομερειών της καθημερινότητας, στην εμπειρία της άμεσης επαφής. Το αποτέλεσμα μοιάζει συχνά με ταξιδιωτικό χρονικό, με προσωπικό ημερολόγιο, με λογοτέχνημα ή με μαρτυρία. Η οικογεωγραφία αποδεικνύεται ικανό εργαλείο για την κατάδειξη των αναπτυξιακών μύθων ανάγοντας τις επιμέρους περιπτώσεις εννέα γεωγραφικών ζωνών σε Παράδειγμα.  
 
Για τον συγγραφέα

   Γεννημένος στην Αθήνα, ο Μιχάλης Μοδινός σπούδασε αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ και αργότερα στη Σκωτία πάνω σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Είναι δρ. περιβαλλοντολόγος - χωροτάκτης και πρόεδρος του ΔΙΠΕ, ενώ χρημάτισε επί σειρά ετών διευθυντής του περιοδικού «Νέα Οικολογία». Ταξί­δεψε και έζησε για μερικά χρόνια σε χώρες της Αφρικής, της Λ. Αμερικής και της Εγγύς Ανατολής. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε κυρίως με θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και οικολογικής διαχείρισης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το: «Τοπογραφίες. Οικολογική θεώρηση του Ελληνικού περιφερειακού χώρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΗ Οικογεωγραφία της ΜεσογέιουΗ Βιώσιμη ΠόληΗ Φύση στην Οικολογία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω