Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Οικολογία - Οικογεωγραφία

 

προώθηση στο τέλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ
Τοπογραφίες

Οικολογική Θεώρηση του Ελληνικού Περιφερειακού Χώρου

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1990
Σελ. 224, €12,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-041-4

  Τους όρους αναβίωσης της ελληνικής περιφέρειας προσπαθεί να διερευνήσει αυτός ο τόμος. Όχι εν ονόματι της περιφερειακής ανάπτυξης, έννοιας φθαρμένης και αναξιόπιστης, αλλά εν ονόματι της οικολογικής ισορροπίας, η οποία προϋποθέτει τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
   Η προσέγγιση είναι γεωγραφική, τοπογραφική και ταξιδιωτική. Ο συγγραφέας ανακαλύπτει τους μύθους της νεοελληνικής ανάπτυξης, στους μυθικούς τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Ταξιδεύοντας όμως στην Ελλάδα, έχεις πάντα στο νου σου την Αθήνα. Αυτή κυριαρχεί σε κάθε σου βήμα, διαχέοντας το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο στην περιφέρεια, κατασκευάζοντας κακέκτυπα της, τροφοδοτώντας με εικόνες «πολιτισμού» απομακρυσμένες κοινότητες, καταστρέ-φοντας δίκτυα και υποδομές, αντλώντας ανθρώπους και όνειρα. Με το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας να διεξάγεται στο έδαφός της, με το σύνολο της πολιτικής ισχύος της παραγωγής γνώσης και της ιδεολογικής ακτινοβολίας να εκπορεύεται από αυτήν, η Αθήνα διατίθεται ως η μεγάλη πόρνη: Ξεπουλάει καθημερινά τον εαυτό της στην ικανοποίηση των φαντασιώσεων της υπόλοιπης χώρας. Τα ίχνη της είναι παντού, σε κάθε σου βήμα, σε κάθε σου έρευνα.
   Και στο βιβλίο αυτό του Μιχάλη Μοδινού η επιστημονικότητα υποβάλλεται στον διαρκή έλεγχο της εμπειρίας, της ευαισθησίας και της προσωπικής ματιάς αποκτώντας έτσι την αμεσότητα εκείνη που μόνο σ’ ένα καλό ταξιδιωτικό χρονικό ή μιαν αυθεντική λογοτεχνική μαρτυρία μπορείς να συναντήσεις.
 
Για τον συγγραφέα

   Γεννημένος στην Αθήνα, ο Μιχάλης Μοδινός σπούδασε αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ και αργότερα στη Σκωτία πάνω σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Είναι δρ. περιβαλλοντολόγος - χωροτάκτης και πρόεδρος του ΔΙΠΕ, ενώ χρημάτισε επί σειρά ετών διευθυντής του περιοδικού «Νέα Οικολογία». Ταξίδεψε και έζησε για μερικά χρόνια σε χώρες της Αφρικής, της Λ. Αμερικής και της Εγγύς Ανατολής. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε κυρίως με θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και οικολογικής διαχείρισης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το: «Οικογεωγραφία. Μύθοι της ανάπτυ-ξης στους τροπικούς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΗ Οικογεωγραφία της ΜεσογέιουΗ Βιώσιμη ΠόληΗ Φύση στην Οικολογία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω