Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Οικολογία - Οικογεωγραφία

 

προώθηση στο τέλος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλκάνια

Η Οικογεωγραφία της Οργής

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1993
εξαντλημένο
ISBN 960-303-034-1

  «Τα Βαλκάνια μπήκαν στη ζωή μου όταν σ’ ένα γήπεδο που είχε το όνομα ενός πασά, το στάδιο Μιτχάτ-Πασά της Κωνσταντινούπολης, ο Ολυμπιακός νίκησε μιαν ομάδα με το όνομα ενός Βούλγαρου επαναστάτη «Λέφσκυ» και κατέκτησε το βαλ­κανικό κύπελλο. Όμως στο σχολείο μπέρδεψα τον πρώτο με το δεύτερο βαλκανικό πόλεμο και οι Βούλγαροι από εχθροί γίναν σύμμαχοι μας. Αργότερα ανακάλυψα την οδό Καραγεώργη Σερβίας και Βουκουρεστίου καθώς και τους Γιουγκοσλάβους προπονητές. Τον καθηγητή μαθηματικών στο γυμνάσιο τον λέ­γανε Σκεμπεντάρη (Αλβανό) και ο πρώτος μου έρωτας έμενε σε μια οδό Κορυτσάς. Για χρόνια ο βορράς ήταν μια διαχωριστική γραμμή κινδύνου με συρματοπλέγματα. Όταν κάποτε τα πέρασα βρέθηκα σ’ ένα κόσμο διαφορετικό, γεμάτο κόκκινες σημαίες, νοικοκυρεμένης λιτότητας για τον πατέρα μου, εξαθλίωσης για ένα θείο μου. Την κοινή βαλκανική μας μοίρα την κατάλαβα όταν μια μονόχορδη λύρα (γκούσλα) μ’ ένα Πάνα σκαλισμένο που βρήκα στα σκουπίδια, την είδα σ’ ένα μουσείο της Φιλιππούπολης, σ’ ένα σπίτι στο Σεράγιεβο και στα χέρια ενός Σέρβου μαχητή.
   Σήμερα, στον καιρό των χαρτογράφων, τα Βαλκάνια κομμάτια και θρύψαλα εισβάλλουν στο σπίτι μας σαν θολή εικόνα. Αυτό το βιβλίο δεν είναι παρά ένα καλειδοσκόπιο που προσπαθεί να καθαρίσει την εικόνα, ένα view-master στο χώρο και το χρόνο που σας γνωρίζει τη μακρινή μας γειτονιά, τα Βαλκάνια, ένα ταξίδι στην οικογεωγραφία της οργής».

 
Για τον συγγραφέα

   Ο Δημήτρης Κωστόπουλος γεννήθηκε στο Περιστέρι. Εργάζεται σήμερα σαν καθηγητής. Συνεργάτης στις εφημερίδες «Πρώτη» και «Καθημερινή» και στα περιοδικά «Σύγχρονη Εκπαίδευση» και «Ιδεοκίνηση», υπήρξε μέλος της Συ-ντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Νέα Οικολογία». Άλλο έργο του είναι η ποιητική συλλογή «Δίπροκα».

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΗ Οικογεωγραφία της ΜεσογέιουΗ Βιώσιμη ΠόληΗ Φύση στην Οικολογία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω