Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΒΑΧΑΚΝ ΝΤΑΝΤΡΙΑΝ
Η Ιστορία της Αρμενικής Γενοκτονίας

Εισαγωγή: Ι. Κ. Χασιώτης - Αλφρέντ Γκροσέρ
Μετάφραση:  Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2002
Σελ. 736, €30,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-120-8

   Έγκλημα και τιμωρία. Οι κοινωνίες των ανθρώπων, από την σύσταση τους έως και σήμερα, διέπονται από αυτήν την αρχή. Αυτό, άλλωστε, απεικονίζεται και στις φιλολογίες τους ανά τους αιώνες λαμβάνοντας κάθε φορά διαφορετική μορφή. Ωστόσο, πριν την τιμωρία είναι απαραίτητη η απόδειξη διάπραξης του εγκλήματος, καθώς και το μερίδιο και η έκταση ευθύνης όσων ενέχονται σε αυτό.
   Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που διαφοροποιεί το βιβλίο αυτό από την πλούσια, κατά τα άλλα, φιλολογία γύρω από την Γενοκτονία των Αρμενίων, που στην πλειοψηφία της, θεωρώντας αυταπόδεικτο το γεγονός επικεντρώνεται, κυρίως, στην ηθική πλευρά του ζητήματος.
   Στην παρούσα όμως εργασία, ο Νταντριάν επιχειρεί την με τους πιο αυστηρούς και απαιτητικούς επιστημονικούς όρους, εξαντλητική περιδιάβαση του θέματος, καλύπτοντας όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές του.
   Όντας έργο ζωής, αποτέλεσμα δεκαετιών μόχθου και αναζήτησης, που απαίτησε πολυάριθμα ταξίδια στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αμερική, αποδεικνύει, χωρίς καμία αμφισβήτηση, την διάπραξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το οθωμανικό κράτος κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την πέραν πάσης αμφιβολίας συμμετοχή και συνενοχή των Μεγάλων Δυνάμεων και κυρίως της Γερμανίας.
   Εχθρός της ιδεολογικοποίησης της ιστορίας και άξιος του ονό­ματος του ιστορικός, ο Βαχάκν Νταντριάν, προσεγγίζει το θέμα, αυστηρά μέσα από τα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία των οθωμανικών και κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων (δηλαδή τα αρχεία της αντίπαλης των Αρμενίων πλευράς), καθώς και από πλήθος αναφορές και μαρτυρίες, αποδεικνύοντας περίτρανα, την ενοχή της Τουρκίας και των συνεργατών της.
   Αν και στον 21ο αιώνα, έχει για κάποιους αξία ο αγώνας διατήρησης της ιστορικής μνήμης, νοούμενος όχι μόνο ως αγώνας ενάντια στην λήθη, αλλά και ως αγώνας για την αναζήτηση της αλήθειας στα όσα διαπράττονται και στις μέρες μας, στο βιβλίο αυτό θα βρούνε έναν αξιόπιστο προβολέα που θα τους φωτίσει πολλά από εκείνα που η σκοπιμότητα και η λήθη φροντίζουν να παραμένουν στο σκοτάδι.


   Στις 20 Μαρτίου 1919, ο διευθυντής των στρατιωτικών υπηρεσιών στην Μεγάλη Βρετανία, έστελνε στην αμερικανική διεύθυνση Ασφαλείας, μιαν έκθεση του στρατιωτικού ακολούθου του Γ.Χ. Ντηντς, στον στρατηγό Άλενμπυ όπου συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος, όχι μόνο επιθυμούσε την τιμωρία των σφαγέων, αλλά σκόπευε να φροντίσει η ίδια γι’ αυτό... Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ούτε να τα συγχωρήσουμε».
   Στις 19 Απριλίου το ίδιου έτους, ο βοηθός ανώτατος επίτροπος Γουέμπ, σε ένα κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα που έστειλε στην Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων δήλωνε: «Αν θέλαμε να τιμωρήσουμε, όλους τους ενόχους των αρμενικών φρικα-λεοτήτων, θα ’πρεπε να τιμωρήσουμε το σύνολο των Τούρκων. Προτείνω επομένως, η τιμωρία να πάρει μάλλον, σε εθνικό επίπεδο, τη μορφή διαμελισμού της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε ατομικό επίπεδο, τη μορφή δικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως αυτοί που βρίσκονται στις λίστες μου, των οποίων η τύχη θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα».
   Κοντεύει να περάσει ένας αιώνας και οι μόνοι που τιμωρήθηκαν, είναι οι υπόλοιποι ιστορικοί λαοί της Μικράς Ασίας· Έλληνες Μικρασιάτες και Πόντιοι, Κούρδοι, Λαζοί, Άραβες, Ασσύριοι, κ.λπ., που υπέστησαν ή υφίστανται τις συνέπειες μιας σταθερά γενοκτόνας πολιτικής που το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της υπήρξαν οι Αρμένιοι.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω