Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Οι Διανοούμενοι

Εισαγωγή:  Λουτσιάνο Γκρούππι
Εισαγωγή - Μετάφραση - Σχόλια: Θάνος Παπαδόπουλος

Ε΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1972
Σελ. 208, €12,00
ISBN 960-303-132-1

Συνέντευξη του Λουκά Αξελού για τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Α. Γκράμσι στην εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη».
Συνέντευξη του Λουκά Αξελού στην εφημερίδα «Αριστερά», για την επικαιρότητα του Αντόνιο Γκράμσι

 «Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι - ήμουν ένας μαχητής πού δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά».
   Η έκδοση αυτή του πρώτου τόμου των έργων του Αντόνιο Γκράμσι, αποτελεί και την πρώτη έκδοση βιβλίου του στα Ελληνικά. Πιστοί στην υπόσχεση μας στους αναγνώστες, καταφέραμε μέχρι σήμερα, εν μέσω ξεχωριστών δυσκολιών, να εκδόσουμε και άλλους έξι τόμους.
   Η προσεκτική μελέτη των κειμένων του Γκράμσι πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργική σύλληψη μιας σειράς προβλημάτων που ενστικτωδώς ή θολά αντιλαμβανόμασταν χωρίς να μπορούμε να τα ανεβάσουμε στη σφαί­ρα της επιστημονικής και θεωρητικής ερευνάς. Η αξία των κειμένων του Γκράμσι δεν είναι απλά «θεωρητική». Η δημιουργική ανάγνωση τους είναι δυνατή μόνο όταν κατα­νοήσουμε την με μοναδικό τρόπο, αρμονικά συνταιριασμένη σχέση του Γκράμσι όχι μόνο με τη σοβαρή θεωρητι­κή ερευνά αλλά ταυτόχρονα και με την αμεσότητα της πρακτικής.
   Άλλωστε αυτή ’ναι και η μεγάλη του αξία, που τη βλέ­πουμε βασικά να ξεδιπλώνεται όσο είναι έξω από την φυ­λακή, κοντά στους συναγωνιστές του και την εργατική τάξη.
   Ανεξαρτήτως όμως αυτών, γεγονός παραμένει ότι αναλύσεις, όπως λ.χ. αυτή αναφορικά με τους Διανοουμένους, διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους, αφού, κατά κοινή ομολογία, η μεγάλη προσωπική δύναμη, ή σφραγίδα του λόγου του Γκράμσι, τις καθίστα ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας πολιτικής φιλολογίας.
 
Για τον συγγραφέα

   Ο Αντόνιο Γκράμσι γεννήθηκε στην πόλη Άλες της Σαρδηνίας στις 23 Ιανουαρίου 1891. Σπούδασε με υποτροφία που κέρδισε στο Πανεπιστήμιο του Τουρίνου. Εκεί, μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες και στα 1913 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σε πολύ μικρό διάστημα αναδείχτηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος. Το 1914 παίρνει το πτυχίο του και τον επόμενο χρόνο περνά στην σύνταξη της σοσιαλιστικής εφημερίδας του Τουρίνου «Η Κραυγή του Λάου» και λίγο αργότερα στην σύνταξη του κεντρικού οργάνου του Σοσιαλιστικού Κόμματος «Εμπρός» και της «Νέας Τάξης». Στα 1920, καθοδηγεί την μεγάλη απεργία των εργατών για την υπεράσπιση των εργοστασιακών επιτροπών του Τουρίνου και διατυπώνει το πολιτικό πρόγραμμα «Για την ανανέωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος». Στις 21 Ιανουαρίου 1921, ιδρύει το Κ.Κ. Ιταλίας. Η άνο­δος των φασιστών στην εξουσία είχε ως αποτέλε­σμα να τεθούν εκτός νόμου το Κ.Κ.Ι. και οι άλλες δημοκρατικές οργανώσεις και να συλληφθούν οι ηγέτες τους, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκράμσι. Στην δίκη πού ακολούθησε, ο Γκράμσι καταδικάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση. Αλλά και μέσα στην φυλακή ο Γκράμσι δεν σταμάτησε ν’ αγωνίζεται. Μελετά και γράφει με σκοπό να προετοιμάσει ένα μεγαλόπνοο έργο πάνω στα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα του εργατικού κινήματος και πάνω στα εθνικά και πολιτιστικά προβλήματα της Ιταλίας. Αυτό το έργο δεν πρόλαβε να το τελειώσει, γιατί η συνολική κατάρρευση της υγείας του τον οδήγησε στον θάνατο στις 27 Απριλίου 1937. Άφησε όμως πίσω του, ως διαρκή παρακαταθήκη, έναν τεράστιο όγκο δοκιμίων, άρθρων και σημειώσεων, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά υστέρα από τον πόλεμο και που επηρέασαν και επηρεάζουν αποφασιστικά την σύγχρονη κίνηση των ριζοσπαστικών ιδεών σε όλον τον κόσμο.

επιστροφή στην αρχή
σειρά ● προηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω