Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΦΡΕΝΤ ΧΑΛΛΙΝΤΑΙΗ
Η Αραβία χωρίς Σουλτάνους

Με πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση
Μετάφραση: Δήμος Βεργής

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1984
Σελ. 368, €14,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   Η Αραβία χωρίς Σουλτάνους, έγραφε σε μια κριτική του ο Maxime Rodinson, έχει την «αρετή να στρέφεται εναντίον τον συντηρητικού κομφορμισμού της καπιταλιστικής Δύσης και των επίσημων θέσεων της, και μολονότι γραμμένη από επαναστατική μαρξιστική σκοπιά, να κρατάει τις αποστάσεις της από τους συμβατικούς μύθους της Αριστεράς». Πράγματι, η Αραβία χωρίς Σουλτάνους έχει ως στόχο της ν’ απομυθοποιήσει όσα έχουν επικρατήσει για δεκαετίες να θεωρούνται έγκυρες απόψεις για τον ευρύτερο χώρο της Αραβικής Χερσονήσου, και να διαμορφώσει ένα επιστημονικό κριτήριο για την προσέγγιση στην πραγματικότητά της. Γι’ αυτό και δεν χάνει την επικαιρότητά της, άσχετα αν πολλά συμπεράσματα του συγγραφέα δοκιμάζονται από τις μεταγενέστερες εξελίξεις.
   Το βιβλίο, ξανακοιταγμένο και διορθωμένο από το συγγραφέα ειδικά για την ελληνική έκδοση, αποκτά, νομίζουμε, καίρια σημασία μια και μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κριτικής στάσης απέναντι στις διάφορες επίσημες ή ανεπίσημες ερμηνείες για τα λεγόμενα ανοίγματα στον «αραβικό κόσμο», που μήτε ενιαίος είναι μήτε τόσο σταθερός όσο νομίζεται. Πάνω απ’ όλα όμως Η Αραβία χωρίς Σουλτάνους είναι ένα βιβλίο βάσης, ένα βιβλίο αφετηρία, που μας φέρνει σε μια πρώτη επαφή με τον αραβικό κόσμο και τα προβλήματά του.

Για τον συγγραφέα

    Ο Φρεντ Χάλλινταιη γεννήθηκε το 1946 στο Δουβλίνο. Σπούδασε στο Queen’s College της Οξφόρδης και στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου. Εργάστηκε στις περιοδικές εκδόσεις «Black Dwarf» και «7 Days». Εξέδωσε το «Η Ρωσία, η Κίνα και η Δύση 1953-1966» του Ισαάκ Ντώυτσερ και μετέφρασε το «Μαρξισμός και Φιλοσοφία» του Καρλ Κορς. Ήταν ως το 1983 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής «Left Review» και είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Ιράν: Δικτατορία και Ανάπτυξη» (1979). Στην Ελλάδα είναι γνωστός από διάφορες δημοσιεύσεις του σε περιοδικά.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω