Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ ΤΖΕΡΒΙΣ
Εργάτης και Νεύρωση

Ο Μύθος της Αντιψυχιατρικής

Εισαγωγή - Μετάφραση: Μαρία Τσοσκούνογλου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1978
Σελ. 144, €11,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   «Το πρόβλημα της νεύρωσης του εργάτη δεν είναι κάτι ξεχωριστό, ατομικό ή απομονωμένο. Αποτελεί συστατικό μέρος ενός γενικότερου πολιτικού προβλήμα-τος. Γι’ αυτό και το ξεπέρασμα της γίνεται μέσα από την συνειδητοποίηση και την αμφισβήτηση του «προσωπικού» της χαρακτήρα: Δηλαδή μέσα από τους αγώνες και την πολιτική δράση». 
   Στην συλλογή αυτή με τρία άρθρα του Ιταλού συγγραφέα Τζιοβάνι Τζέρβις («Εργάτης και νεύρωση», «Κρίση της ψυχιατρικής και θεσμικές αντιθέσεις», «Ο μύθος της αντιψυχιατρικής») επιχειρείται μια αρχική προσέγγιση γύρω από τα ζητήματα και τις συμβατικότητες που δεσπόζουν στα θέματα της ψυχιατρικής, και συγκεκριμένα την εποχή που γραφόταν το βιβλίο στις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Στο διάστημα αυτό θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία ουσιαστικής αυτονόμησης των ασθενών στα ψυχιατρικά άσυλα και συγκεκριμένα στο ψυχιατρείο της Κορίτζια, όπου η συστηματοποίηση της εμπειρίας από την πλευρά του θεραπευτικού προσωπικού και των τροφίμων του θα φέρει στο φως τα όρια και τις αντιθέσεις που εμφανίζονται σ’ ένα ψυχιατρείο σε μεταβατικό στάδιο.
   Επηρεασμένος ο συγγραφέας από το πνεύμα του ’68 θα προσπαθήσει να μεταφέρει στα άρθρα του το πρόβλημα της τρέλας έξω από τον κλειστό κόσμο του ψυχιατρείου για να περάσει στην κοινωνική πραγματικότητα, στα συγκεκριμένα πολιτικά προβλήματα και στην καθημερινή ζωή. 

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω