Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΛΟΥΙΤΖΙ ΦΕΡΑΓΙΟΛΙ
Αυταρχική Δημοκρατία και Κριτική της Πολιτικής

Με εισαγωγή του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση
Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης

Α΄ έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1985
εξαντλημένο
ISBN Δεν υπάρχει

   Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τρία σημαντικά δοκίμια του Ιταλού καθηγητή Λουίτζι Φεραγιόλι. Πρόκειται για τα «Κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου», «Υπάρχει αντιπροσωπευτική δημοκρατία;» και «Μαρξιστική ορθοδοξία και εργατικό κόμμα».
   Και τα τρία ξεκινώντας από την συγκεκριμένη ιταλική πραγματικότητα εμβαθύνουν στην μελέτη τον σημερινού πολιτικού συστήματος των δυτικών κοινωνιών, αναλύοντας με εκπληκτική διαύγεια την κρίση νομιμοποίησης που τις πλήττει έντονα τα τελευταία χρόνια. Γιατί δίχως αμφιβολία το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα που είχε η ανάπτυξη της σημερινής αυταρχικής δημοκρατίας πάνω στις μορφές των θεσμών των χωρών του όψιμου καπιταλισμού, ήταν αναμφι­σβήτητα η κρίση τον κλασικού φιλελεύθερου πρότυπου κράτους δικαίου.
  Τα επακόλουθα αυτού τον φαινομένου είναι πολλαπλά, αλλά όλα τους χαρακτηρί-ζονται από ένα οπισθοδρομικό στοιχείο: την βαθειά ρήξη μεταξύ της πολιτικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών, την ιστορική ήττα του εργατικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών υποκειμένων και κινημάτων, την ριζική ανελεύθερη οπισθοδρόμηση των κρατικών θεσμών, την αργή αλλά αδιάκοπη διαδικασία διανοητικού συντηρητισμού και πολιτιστικής παλινόρθωσης, την γενική αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και τέλος - οπωσδήποτε το πιο τραυματικό φαινόμενο - την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.
   Η δημοσίευση των μελετών τον Λουίτζι Φεραγιόλι, με την επιστημονική ακρίβεια και πρωτοτυπία που τις διακρίνει, συμβάλλει, πιστεύουμε, στην κατανόηση των παραπάνω φαινομένων, που, όπως ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται, έχουν άμεση σχέση με την δική μας πραγματικότητα.
  
Για τον συγγραφέα

   Ο Λουίτζι Φεραγιόλι διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου στο πανεπιστήμιο του Καμερίνο. Ιδρυτικό μέλος της ένωσης δικαστικών της νέας αριστεράς Magistatura Democratica, υπήρξε επίσης στέλεχος της Προλεταριακής Δημοκρατίας. Ασχολείται κυρίως με το πρόβλημα της αυταρχικής οπισθοδρόμησης του κράτους.
   Στα ελληνικά εκτός από τον παρόντα τόμο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας και ένας ακόμη με τίτλο «Βία και Πολιτική».

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω