Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΤΖΕΗΜΣ ΠΕΤΡΑΣ
Ακμή και Παρακμή της Σοσιαλδημοκρατίας
στη Νότια Ευρώπη

Δοκίμια για τον ελληνικό καπιταλισμό

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1985
ISBN Δεν υπάρχει

   «Η δομική ευπάθεια των Νότιο Ευρωπαϊκών Οικονομιών είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία ενός αριθμού σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων. Οι σοσιαλ-δημοκράτες ωστόσο δεν έχουν ασχοληθεί με καμιά από τις ρεφορμιστικές αλλαγές τις οποίες επαγγέλλονταν αλλά ακολούθησαν τις ορθόδοξες πολιτικές φόρμουλες της Πολιτικής Δεξιάς. Η αποτυχία των σοσιαλδημοκρατών έχει μετατοπίσει την πολιτική διαμάχη προς τα Δεξιά και αποδυνάμωσε σοβαρά τα λαϊκά κινήματα για δομικές αλλαγές. Αυτές οι αποτυχίες και η ανανέωση της παραδοσιακής Δεξιάς έχουν προκαλέσει μια νέα διαμάχη και συζήτηση στους κόλπους της αριστεράς, ιδιαίτερα ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τους διανοούμενους. Στόχος η αναζήτηση μιας νέας πολιτικής κίνησης ικανής να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας και να αντισταθεί στην αύξηση των πιέσεων από την ανανεωμένη Δεξιά.
   Τα δοκίμια αυτά στράφηκαν προς αυτή την διαμάχη και τον αγώνα για την αναζωογόνηση του σοσιαλισμού. Ενός σοσιαλισμού εδραιωμένου στις ιδιαιτερό-τητες της Μεσογειακής ταξικής δομής και των ταξικών αγώνων».

   Οι μελέτες και τα άρθρα που δημοσιεύονται στην παρούσα έκδοση, αποτελούν, σε σημαντικό βαθμό, σύνοψη της δίχρονης εμπειρίας του Τζ. Πέτρας από την δράση του στην Ελλάδα ως διευθυντής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών. Ο Τζέημς Πέτρας είναι καθηγητής της κοινωνιολογίας της ανάπτυξης στο State University of New York, Binghamton. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και είναι τακτικός συνεργάτης του «Monthly Review», της «Le Monde Diplomatique», καθώς και άλλων περιοδικών και εφημερίδων. Θεωρείται σαν ένας από τους συστηματικό-τερους μελετητές στο χώρο της κοινωνιολογίας της ανάπτυξης.
   Στην Ελλάδα είναι πια αρκετά γνωστός από τις δημοσιεύσεις πολλών άρθρων του στη «Μηνιαία Επιθεώρηση» και διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, την συλλογή δοκιμίων του «Ιμπεριαλισμός, κοινωνικές τάξεις και οικονομική ανάπτυξη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας καθώς και από τη σύντομη μελέτη του «Ο νέος ψυχρός πόλεμος» που έγραψε από κοινού με τον Μόρρις Μόρλεϋ.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω