Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΖΑΝ ΜΠΑΜΠΥ
Για Έναν Καλύτερο Κόσμο

Μετάφραση: Χριστίνα Σταματοπούλου

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1978
ISBN Δεν υπάρχει

   Το βιβλίο αυτό του Ζαν Μπαμπύ βασισμένο στην αυστηρή κριτική της σημερινής αστικής κοινωνίας, στην αγριότητα της ταξικής καταπίεσης, στη χρεοκοπία της οικογένειας, στην βαρβαρότητα απέναντι στους νέους, στη διπλή σκλαβιά της γυναίκας ή στο αδιέξοδο των γερατειών, δεν σταματά απλά και μόνο στις διαπιστώσεις.
   Το αντίθετο προχωρώντας παραπέρα, αναζητά και δείχνει τους δρόμους στους οποίους οδηγούν η οικονομική και κοινωνική απελευθέρωση, η πολιτική ανεξαρ-τησία, η ατομική αυτεξουσίαση:
   Με ένα πάθος ουσιαστικό, με μια «πίστη», που εδράζεται στην αυστηρή και μεθοδική ενδοσκόπηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής ερευνάς, ο Μπαμπύ κατορθώνει να αναβαπτίσει την εμπιστο­σύνη στο σοσιαλιστικό ιδανικό, αρνούμε-νος - ταυτόχρονα - πεισματικά να υποκύψει σε οποιαδήποτε μορφή εξωραϊσμού ή ουτοπίας.
   Γιατί το βιβλίο αυτό του Ζαν Μπαμπύ έχει τη δύναμη, πατώντας στην εποχή του, να την ξεπερνά.
   Οι ιεραρχίες, η καταπίεση, η καταστολή, τα προβλήματα της γυναίκας, της οικογένειας, των παιδιών, της νεολαίας, των γερόντων, το πάθος της ελευθερίας, όλα αυτά τα ζωτικά προβλήματα που άγρια κι ορμητικά τα μπάσανε στο καθημερινό προσκήνιο τα κοσμογονικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων και που ο ίδιος ο Μάης - πέντε χρόνια μετά το γράψιμο του βιβλίου αυτού – τα 'γραψε πάνω στις σημαίες του, αντιμετωπίζονται στο βιβλίο αυτό με την ευρύτητα και τον πλούτο, αλλά και την αυστηρότητα και τον ορθολογισμό που οριοθετεί ο συγκεκριμένα επιλεγμένος υπότιτλος του βιβλίου: «Μαρξιστική Έρευνα».
   Είναι, λοιπόν, αυτά που μας κάνουνε να σταθούμε στα λόγια που προτάσσει ο Πιερ Ζαλέ στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτού στα Γαλλικά:
   «Δε γνωρίζω παρά ελάχιστα βιβλία που να διεγείρουν έτσι το πνεύμα. Αν ο Ζαν Μπαμπύ ανήγγειλε το Μάη του ’68 ήδη από το 1964, ο Μάης ’68 του το ανταποδίδει σήμερα δίνοντας στο βιβλίο του μια καινούργια διάσταση και αποτελεσματικότητα. Για μένα προσωπικά, η δεύτερη ανάγνωση του «Για έναν καλύτερο κόσμο», υπήρξε πολύ πιο αποδοτική και δημιουργική από την πρώτη...»

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω