Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

Π. ΣΟΥΗΖΥ, Σ. ΚΑΡΜΑΪΚΛ, Γ. ΜΠΕΪΤΣΟΝ, Χ. ΜΑΡΚΟΥΖΕ,
Τ. ΓΚΕΡΑΣΙ, Λ. ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ, Ρ. ΝΤ. ΛΑΙΝΓΚ
Η Διαλεκτική της Απελευθέρωσης

Μετάφραση: Ελένη Ανδρικοπούλου

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1972
ISBN Δεν υπάρχει

   Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται επτά κείμενα ισάριθμων συγγραφέων. Πρόκει-ται για τα κείμενα των Πώλ Σουήζυ: «Το μέλλον του καπιταλισμού», Στόκλυ Καρμάικλ: «Μαύρη δύναμη», Γκρέγκορυ Μπέιτσον: «Η συνειδητή επιδίωξη ενα­ντίον της φύσης», Χέρμπερτ Μαρκούζε: «Απελευθέρωση από την κοινωνία της αφθονίας», Τζών Γκεράσι: «Ιμπεριαλισμός και επανάσταση στην Αμερική», Λυσιέν Γκολντμάν: «Κριτική και δογματισμός στη λογοτεχνία», και Ρ. Ντ. Λαίνγκ: «Το εμφανές».
   Διατυπωμένα όλα ένα σχεδόν χρόνο πριν τον γαλλικό Μάη του ’68 και τα επακολουθήσαντα γεγονότα που συντάραξαν Ευρώπη και Αμερική, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι αποτέλεσαν το προμήνυμα αυτής της ιδεολογικής, πολιτικής και πολιτιστικής έκρηξης.
   Η «συνύπαρξη» ψυχιάτρων ή κριτικών λογοτεχνίας σαν τον Λαίνγκ ή τον Γκολντμάν με ανθρώπους της ανοιχτής δράσης όπως ο Στόκλυ Καρμάικλ ή οικονομολόγους και κοινωνιολόγους όπως ο Σουήζυ και ο Γκεράσι, δεν φαίνεται να παρουσιάζει καμιάν ουσιαστική αντίφαση, παρ’ όλο που ο καθένας από αυτούς ξεκινά αναπτύσσοντάς τις κατά τεκμήριο «διαφορετικές» του απόψεις. Μέσα από αυτή την πολυεδρικότητα αναπηδά η σαφής πρόθεση αυτών που σηκώνοντας το ανάστημα τους στον παραλογισμό και την καταπίεση, ζητάνε - παράλληλα - να βρούνε τα κοινά σημεία επαφής με εκείνους που ξεκινώντας από διαφορετικούς, ίσως, δρόμους φτάσανε σε ανά­λογα περίπου συμπεράσματα.
   Τα κείμενα αυτά δεν έχουν απλά μιαν ιστορική αξία, δεν είναι μόνο ο πρόδρο-μος των ιδεολογικών αναζητήσεων και πολιτικών ρευμάτων που συγκλόνισαν την Αμερική και την Ευρώπη στην δεκαετία του 1970, είναι αξεχώριστο κομμάτι του πολιτικού και πολιτιστικού παρόντος όλων αυτών που περνώντας το θολό ποτάμι, γνωρίζουν πια καλά ότι η μνήμη είναι ο πιο πιστός σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στην εξουσία.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω