Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΜΩΡΙΣ ΝΤΟΜΠ
Οικονομική Ανάπτυξη και Υπανάπτυκτες Χώρες

Εισαγωγή: Θανάσης Κάλκερ
Μετάφραση: Αντώνης Αντωνιάδης

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1972
ISBN Δεν υπάρχει

   Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να κριθεί σαν δυναμική της ευημερίας από το σύνολο της κοινωνίας για το σύνολο της κοινωνίας. Η λέξη ευημερία εδώ έχει διάφορο νόημα από εκείνο πού αποδίδεται στην «κοινωνία της αφθονίας» ή το «κράτος της ευημερίας». Είναι αξεχώριστα συνδεδεμένη με τον ελεύθερο, συνειδητό και κυρίαρχο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα και προϋποθέτει την άρση των αστικών κοινωνικών και ιδεολογικών σχέσεων στην πορεία προς τον γνήσιο αυτοκαθορισμό του. Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός ανεξάρτητος από την κυριαρχία των άμεσων παραγωγών πάνω στους όρους της ζωής τους.
   Στο παρόν βιβλίο θίγονται μερικές καίριες πλευρές της θεωρίας και της πρακτικής της οικονομικής ανάπτυξης, σ’ αναφορά με το πρόβλημα των καθυστε-ρημένων χωρών. Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Τα κεφάλαια - ενότητες έχουν, ως ένα βαθμό, μια δική τους αυτοτέλεια, αλλά τελικά συνδέονται οργανικά με το κεφάλαιο - κλειδί πού αποτελεί την τρίτη ενότητα και αφορά την Σοβιετική ανάπτυξη.
   Ο Μώρις Ντομπ, ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους οικονομολόγους, δεν είναι φυσικά τελείως άγνωστος στην Ελλάδα, μια και μετά τον πόλεμο κυκλο­φόρησε το βιβλίο του «Εισαγωγή στην οικονομική θεωρία». Έχει γράψει πολλά βιβλία πού αναφέρονται ειδικότερα πάνω στα προβλήματα του καπιταλισμού. Η παρουσία του συνδέεται με την καλλιέργεια της προοδευτικής οικονομικής σκέψης. Στον τόπο μας υπάρχει μία εντυπωσιακή απουσία στο χώρο αυτό. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η μελέτη αυτή με τη συντομία της, την απλότητα και τη σαφήνειά της, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή παρ’ όλες τις τυχόν ελλείψεις της.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω