Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ - ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
Η Επιστήμη της Κοινωνίας

Εισαγωγή - Επιλογή - Μετάφραση:  Θανάσης Καλόμαλος

εξαντλημένο
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1985
ISBN Δεν υπάρχει

   Δεν αποτελεί φενάκη, αλλά ιστορική πραγματικότητα το γεγονός ότι οι σοσια-λιστικές αντιλήψεις μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την αναγκαία επιστημονική θωράκιση. Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς θέλησαν να μετατρέψουν τις σκόρπιες και ασυστηματοποίητες αντιλήψεις περί σοσιαλισμού σε εργαλείο κοινωνικής όρασης και συνεπώς κατ’ αναγκαία προϋπόθεση και σε μια συγκεκριμένη ακριβή γνώση (δηλαδή μιαν επιστήμη) τόσο των υπαρχόντων δεδομένων, όσο και των πραγματικών δυνατοτήτων αλλαγής τους.
   Το εγχείρημά τους ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και σύνθετο, αφού αντικείμενο της επιστημονικής τους παρέμβασης δεν ήταν ορισμένοι τομείς της ανθρώπινης κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά, σχεδόν, το σύνολό της. Αυτή, λοιπόν, την επιστήμη, την πιο δύσκολη απ’ όλες, προσπάθησαν να στήσουνε οι Μαρξ και Ένγκελς και σήμερα 100 χρόνια αργότερα, ένα μεγάλο τμήμα από το σώμα γνώσεων που την αποτελεί, συνίσταται σε δική τους προσφορά.
   Βασικός στόχος του βιβλίου αυτού είναι να δείξει ότι mutatis - mutandis το έργο των Μαρξ - Ένγκελς είναι ακόμη και σήμερα παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που υφίσταται η πιο σύγχρονη επιστημονική θεώρηση των ανθρώπινων - κοινωνικών πραγμάτων.
   Κατά συνέπεια τα αποσπάσματα κειμένων επιλέγονται και διατάσσονται έτσι που να δίνονται από την μια μεριά οι βασικές αρχές της επιστήμης και από την άλλη οι επιμέρους θεωρίες και τα ακόμη μερικότερα θεωρήματα σε μια κατά το δυνατό λογική αλληλουχία.
   Σε μια περίοδο που οι απόψεις των Μαρξ - Ένγκελς βάλλονται ανελέητα από τους εχθρούς τους και εγκαταλείπονται ή δυσφημίζονται από πολλούς οπαδούς τους, η αδιάλλακτη επιμονή στην επιστημονική τους διάσταση και αξία αποκαθιστά όχι μόνο το επιστημονικό τους κύρος, αλλά αναδεικνύει και αυτό που είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό. Το βαθύτατα ουμανιστικό περιεχόμενό τους.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω