Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Σύγχρονη Σκέψη

 

προώθηση στο τέλος

ΛΟΥΙΤΖΙ ΦΕΡΑΓΙΟΛΙ
Βία και Πολιτική

Εισαγωγή - Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης

Νέα Έκδοση 2015
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1985
Σελ. 166, €12,00
ISBN 978-960-303-222-9

Πατήστε για μεγέθυνση

   Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τρία σημαντικά δοκίμια του Ιταλού καθηγητή Λουίτζι Φεραγιόλι και μια αποκλειστική συνέντευξη του στο περιοδικό «Τετράδια». Πρόκειται για τα κείμενα «Η βία και η πολιτική», «Τρομοκρατία και κρίση του όψιμου καπιταλισμού» και «Ο Μαρξισμός και το πρόβλημα της εγκληματικότητας».
   Τι είναι αλήθεια η τρομοκρατία,, ποιος την υποκινεί, ποιος την υποδαυλίζει; Γιατί πήρε τέτοια τρομακτική έκταση στις μέρες μας. Είναι προϊόν εγκληματικής συμπε-ριφοράς ορισμένων μανιακών της βίας ή είναι ένα καθαρά πολιτικό φαινόμενο που έχει να κάνει με την έντονη κρίση του κλασικού φιλελεύθερου πρότυπου κράτους δικαίου; Ποια είναι η σχέση του σημερινού κράτους απέναντι στα φαινόμενα αυτά και ποια η θέση της αριστεράς; Γιατί οι διανοούμενοι απλώς δαιμονοποιούν το φαινόμενο και το μετακινούν στην σφαίρα του αλλογενούς στο βαθμό που κατα-νοούν ότι είναι αναγκασμένοι να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς και τις ευθύνες τους; Σε τι συνίσταται η διαφορά κοινωνικής βίας και τρομοκρατίας; Ποια μπορεί να είναι η στάση μιας αριστεράς που αντιδρά στην κρατική βία αλλά και στον αισθητισμό της βίας που καλλιεργεί ένα τμήμα των θεωρητικών της πολιτικής βίας;
   Η δημοσίευση των δοκιμίων του Λουίτζι Φεραγιόλι με την επιστημονική ακρίβεια και πρωτοτυπία που τα διακρίνει, συμβάλλει, πιστεύουμε, στην κατανόηση των παραπάνω ζητημάτων που αποτελούν μερικά από τα πιο άμεσα και καυτά προβλή-ματα των ημερών μας.

Για τον συγγραφέα

   Ο Λουίτζι Φεραγιόλι διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου στο πανεπιστήμιο του Καμερίνο. Ιδρυτικό μέλος της ένωσης δικαστικών της νέας αριστεράς Magistatura Democratica, υπήρξε επίσης στέλεχος της Προλεταριακής Δημοκρατίας. Ασχολείται κυρίως με το πρόβλημα της αυταρχικής οπισθοδρόμησης του κράτους.
   Στα ελληνικά εκτός από τον παρόντα τόμο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας και ένας ακόμη με τίτλο «Αυταρχική δημοκρατία και κριτική της πολιτικής».

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράς

 

Αντόνιο Γκράμσι
Για την αλήθειαΖαν Μπαμπύ
Οι Θεμελιώδεις Νόμοι της Καπιταλιστικής ΟικονομίαςΟχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
Αρμενία

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω