Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΚΟΡΤΕΣ
 Η κατάκτηση του Μεξικού

Εισαγωγή - Μετάφραση: Πηνελόπη Μαξίμου

Γ΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1986
Σελ.224, €15,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-057-0

   Ο 15ος αιώνας θεωρείται ο αιώνας των εξερευνήσεων. Στα τέλη του είχαν πια φτάσει οι εξερευνητές και στην Αμερική. Ο Κολόμβος το 1492 είχε ανακαλύψει ορισμένα νησιά από τις Μεγάλες Αντίλλες. Και άρχισαν να έρχονται στο φως και από άλλους εξερευνητές οι διάφορες χώρες της Νότιας και Βόρειας Αμερικής.
  Το Μεξικό είχε ανακαλυφθεί από τον Γκριχάλβα το 1518. Αλλά δεν είχε κατακτηθεί. Κι έστειλε ο Ντιέγκο Βελάθκεθ τον Φερνάντο Κορτές να το κατακτήσει.
   Τι ήταν ο Κορτές;
  Άνθρωπος της Αναγέννησης που διψούσε για το νέο, για γνώσεις, για αναζητήσεις, για ανακαλύψεις;
     Άνθρωπος ατρόμητος, ριψοκίνδυνος, ευπροσήγορος με τους συντρόφους του, όπως μας τον περιγράψανε οι φίλοι του; Ή ελεεινός τυχοδιώκτης, ψευδολόγο τέρας, στασιαστής, καταχραστής του δημόσιου, δολοφόνος της γυναίκας του, εξολοθρευτής εκατομμυρίων Ινδιάνων και ξεθεμελιωτής ενός λαμπρού πολιτισμού, όπως τον κατηγορούν οι εχθροί του;
    Μιαν εικόνα της προσωπικότητας του ίδιου, αλλά πιο πολύ μια μαρτυρία για την σημαντική αυτή περίοδο της ανθρωπότητας θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο αυτό. Με κινηματογραφική, θα 'λεγε κανείς, ταχύτητα, ο Κορτές μας δίνει την υποκειμενική του εκδοχή που είναι όμως -ταυτόχρονα- η άποψη του πρωταγωνιστή για τα πράγματα.
   Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει την ολοκληρωτική σύγκρουση δυο τελείως διαφορετικών κόσμων. Του κόσμου των Αζτέκων και του κόσμου των Ισπανών. Και θα ζήσει την αγωνία της καταστροφής ενός λαμπρού πολιτισμού, έξω και πέρα από την λογική της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Τι εξέλιξη θα έπαιρναν τα πράγματα χωρίς την καταβαράθρωση αυτή; Κανείς δεν ξέρει, γιατί όλα δεν χάθηκαν μα από την καταστροφική αυτή ρήξη ξεπήδησε η σημερινή ισπανοϊνδιάνικη κοινωνία με την δική της ιδιαιτερότητα, με το δικό της πολιτισμό.


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω